Αποψη: Πιο ενωμένη, ισότιμη και τεχνολογικά ενημερωμένη Ευρώπη

Αποψη: Πιο ενωμένη, ισότιμη και τεχνολογικά ενημερωμένη Ευρώπη

4' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πριν από ενάμιση χρόνο, βαριά σύννεφα είχαν μαζευτεί στον ορίζοντα της Ευρώπης, προμηνύοντας σφοδρή καταιγίδα. Μετά το δημοψήφισμα για το Brexit, διάχυτη πολιτική σύγχυση και αβεβαιότητα βάραινε τον αέρα, ενώ είχαν αρχίσει μάλιστα να υψώνονται κύματα άγχους και αγωνίας για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Οταν η Εσθονία ανέλαβε την προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε. τον Ιούλιο, δεν είχαμε καμία αυταπάτη ότι κατά τους έξι μήνες που θα ακολουθούσαν, ή μέσω μιας γενικής κατεύθυνσης, θα μπορούσαν να λυθούν όλα τα προβλήματα της Ε.Ε.

Επιτεύχθηκαν οι απαιτούμενες συμφωνίες για την εφαρμογή της συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα. Εγκρίθηκε ο ευρωπαϊκός πυλώνας κοινωνικών δικαιωμάτων, με την υπόσχεση να μειωθούν η ανεργία, η φτώχεια και οι ανισότητες. Σημειώθηκε πρόοδος στην αμυντική συνεργασία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με γνώμονα την ενίσχυση των αμυντικών ικανοτήτων της ηπείρου μας. Αυτά είναι χωρίς αμφιβολία ορισμένα από τα σημαντικότερα μακροπρόθεσμα ορόσημα που πέτυχε η Ευρώπη το τελευταίο εξάμηνο. Η Ευρώπη κατόρθωσε να δαμάσει τις αντίξοες «καιρικές συνθήκες» και να ανακτήσει τον έλεγχο του πλοίου που ήταν έτοιμο να βυθιστεί στις συνομιλίες για το Brexit, σταθεροποιώντας το ευρώ και θέτοντας υπό έλεγχο τη μεταναστευτική κρίση.

Μετανάστευση

Χάρη στις άοκνες προσπάθειές μας, η μεταναστευτική κρίση περιορίστηκε ξανά σε απλή διαχείριση της μετανάστευσης, γεγονός που μας επιτρέπει πλέον να εστιάσουμε στην εξεύρεση μακροπρόθεσμων κοινών λύσεων που θα βασίζονται στην υπευθυνότητα και στην αλληλεγγύη. Το επίτευγμα αυτό είναι, φυσικά, αποτέλεσμα της προσπάθειας όλων των κρατών-μελών, και ιδίως εκείνων που πλήττονται εντονότερα από τη μεταναστευτική πίεση, όπως η Ελλάδα. Οφείλω να ομολογήσω ότι η μεταρρύθμιση του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου ήταν μια πραγματική πρόκληση. Παρ’ όλα αυτά, έχουμε σημειώσει πρόοδο, η οποία θα μας επιτρέψει να προχωρήσουμε παραπέρα. Πρέπει να ακούμε ο ένας τον άλλον, να βρίσκουμε τρόπους συμπόρευσης και να τείνουμε χείρα βοηθείας, όπου αυτό είναι αναγκαίο.

Θα επαναλάβω όσες φορές χρειαστεί, χωρίς να κουράζομαι, ότι η Ευρώπη οφείλει να παρακολουθεί διαρκώς τις τεχνολογικές εξελίξεις και να τις αξιοποιεί προς όφελός της. Οπως πολύ εύστοχα είπε ο Jim Hagemann Snabe, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Maersk, απευθυνόμενος στους ηγέτες της Ε.Ε. με την ευκαιρία της πρώτης ψηφιακής συνόδου κορυφής που πραγματοποιήθηκε στο Ταλίν, η ψηφιοποίηση δεν έχει να κάνει με την εξέλιξη των μηχανών, αλλά με την απόδοση αυτεξουσιότητας στους ανθρώπους. Η ψηφιοποίηση συμβάλλει στην εξοικονόμηση χρόνου, χρήματος και λοιπών πολύτιμων πόρων, δημιουργεί νέες ευκαιρίες και διευκολύνει την καθημερινότητα των ανθρώπων. Πέρυσι, για παράδειγμα, η Εσθονία εξοικονόμησε 3.543 έτη χρόνου εργασίας χάρη στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες και τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ χάρη στις ψηφιακές υπογραφές.

Είμαι υπέρ της εφαρμογής της ασφαλούς ηλεκτρονικής ταυτοποίησης σε ολόκληρη την Ευρώπη, ώστε να μπορούν όλοι οι Ευρωπαίοι να κινούνται, να συναλλάσσονται και να επικοινωνούν στον ψηφιακό τομέα τόσο σε τοπικό όσο και σε διασυνοριακό επίπεδο. Η εναρμόνιση της πολιτικής για το ραδιοφάσμα προετοιμάζει το έδαφος για να ενταχθούν στην καθημερινότητά μας η ταχύτατη επικοινωνία 5G, η κυκλοφορία αυτόνομων οχημάτων χωρίς οδηγό, το Διαδίκτυο των πραγμάτων και πολλές άλλες καινούργιες τεχνολογίες.

Η εμπιστοσύνη στην τεχνολογία πηγάζει από την ασφάλεια και τη διαφάνεια των υπηρεσιών: Δεν είναι δυνατόν να έχουμε το μεν χωρίς τα δε. Οι πολίτες πρέπει να προστατεύονται τόσο όταν είναι συνδεδεμένοι στο Διαδίκτυο όσο και εκτός αυτού. Η Ε.Ε. έχει επιπλέον ανάγκη από άκρως προηγμένα συστήματα πληροφορικής προκειμένου να μπορέσει να καταπολεμήσει την τρομοκρατία και το οργανωμένο έγκλημα και να προστατεύσει τα εξωτερικά της σύνορα. 

Οικονομική ανάπτυξη

Οσον αφορά την ευρωπαϊκή οικονομία, είναι θεμελιώδους σημασίας να υποστηριχτούν οι επενδύσεις στην ψηφιακή οικονομία και σε άλλους τομείς που διασφαλίζουν την απασχόληση των νέων. Τις περισσότερες ευκαιρίες προς αυτή την κατεύθυνση προσφέρει η επιχειρηματικότητα, και ιδίως οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Η συμφωνία για αύξηση των κονδυλίων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων έως το 2020 αναμένεται να δώσει ώθηση στις μικρές επιχειρήσεις.

Η οικονομική ανάπτυξη ενισχύεται επίσης με την εφαρμογή διαφανούς φορολογικής πολιτικής και δίκαιων και ίσων όρων ανταγωνισμού για όλες τις επιχειρήσεις, είτε δραστηριοποιούνται στο Διαδίκτυο είτε όχι. Αναγνωρίζω ακόμη τις προσπάθειες που καταβάλλει η ελληνική κυβέρνηση για την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται προκειμένου να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και να αυξηθεί η είσπραξη των εσόδων. Από το έργο αυτό θα ωφεληθούν τα πλέον ευάλωτα στρώματα της ελληνικής κοινωνίας.

Το επόμενο μακροπρόθεσμο θέμα για τους ηγέτες της Ε.Ε. θα είναι το ενιαίο νόμισμα, το ευρώ. Συμφωνώ ότι όλα τα κράτη-μέλη, εκτός από τη Δανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, που έχουν εξαιρεθεί επισήμως, θα πρέπει να μεταβούν στο ενιαίο νόμισμα. Τον Φεβρουάριο θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις για την προσεχή μακροπρόθεσμη δημοσιονομική περίοδο. Κατά τους έξι τελευταίους μήνες συζητήσαμε για τις επόμενες πολιτικές στους τομείς των μεταφορών, της ενέργειας, της συνοχής, της έρευνας, του ψηφιακού θεματολογίου και της γεωργίας. Η Εσθονία τάσσεται υπέρ της δημιουργίας «περισσότερης Ευρώπης». Ενας μικρότερος όμως προϋπολογισμός δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τον συγκεκριμένο σκοπό και, συνεπώς, ο νέος προϋπολογισμός της Ε.Ε. θα πρέπει να είναι ανάλογος του τρέχοντος.

* Ο κ. Jüri Ratas είναι πρωθυπουργός της Εσθονίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή