Β. Κορέα: Δυναμιτίζουν την ατμόσφαιρα οι αυτομολήσεις

Β. Κορέα: Δυναμιτίζουν την ατμόσφαιρα οι αυτομολήσεις

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΕΟΥΛ. Ενας ακόμη Βορειοκορεάτης στρατιώτης αυτομόλησε χθες στη Νότια Κορέα μέσα από την περιοχή της αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης (DMZ) που χωρίζει τις δύο χώρες. Αμέσως μετά, οι Αρχές της Νότιας Κορέας έριξαν 20 προειδοποιητικές βολές, τη στιγμή που τα στρατεύματα της Βόρειας Κορέας είχαν πλησιάσει απειλητικά κοντά στη Στρατιωτική Γραμμή Οροθεσίας για να εντοπίσουν τον Βορειοκορεάτη στρατιώτη.

Το χθεσινό περιστατικό αυτομόλησης συνέβη πέντε εβδομάδες μετά την προσπάθεια και άλλου Βορειοκορεάτη στρατιώτη να περάσει την από κοινού ελεγχόμενη περιοχή των συνόρων, στο μοναδικό σημείο όπου τα αντίπαλα στρατεύματα απέχουν μόλις λίγα μέτρα. Μάλιστα, στην περίπτωση του Νοεμβρίου, ο Βορειοκορεάτης στρατιώτης είχε υποστεί βαρύτατα τραύματα από τα πυρά των ομοεθνών του στρατιωτών. Χθες, δεν σημειώθηκε τέτοιο περιστατικό, ωστόσο πηγές της Νότιας Κορέας αναφέρουν ότι ακούστηκαν ήχοι από πυροβολισμούς από την πλευρά της Βόρειας Κορέας μετά τους προειδοποιητικούς πυροβολισμούς των Νοτιοκορεατών στρατιωτών.

Το υπουργείο Αμυνας της Νότιας Κορέας δήλωσε πως μέχρι στιγμής έχουν αυτομολήσει στη χώρα μέσα από την αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη την τρέχουσα χρονιά 15 Βορειοκορεάτες, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων στρατιωτών, αριθμός τριπλάσιος σε σχέση με πέρυσι. Συνολικά, περίπου 30.000 Βορειοκορεάτες έχουν αυτομολήσει από το τέλος του Πολέμου της Κορέας το 1953 κυρίως μέσω της Κίνας. Η διαφυγή μέσω των συνόρων της αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης θεωρείται ένα εξαιρετικά δύσκολο και ριψοκίνδυνο εγχείρημα, καθώς στη ζώνη εύρους 4 χλμ. βρίσκονται ισχυρότατες στρατιωτικές δυνάμεις, ναρκοπέδια και φράχτες περιβεβλημένοι από αγκαθωτά συρματοπλέγματα. Παράλληλα, οι αυτομολήσεις Βορειοκορεατών απειλούν να περιπλέξουν τις προσπάθειες της Νότιας Κορέας να διασφαλίσει την ομαλή διεξαγωγή των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων που θα ξεκινήσουν τον Φεβρουάριο του 2018. Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας πρότεινε την Τρίτη να αναβληθούν τα στρατιωτικά γυμνάσια που πραγματοποιούνταν από κοινού με τις ΗΠΑ, ώστε να ηρεμήσουν τα πνεύματα στην περιοχή. Τους τελευταίους μήνες, οι εντάσεις στη χερσόνησο της Κορέας οξύνονται συνεχώς μετά τις διαδοχικές βαλλιστικές και πυρηνικές δοκιμές της Βόρειας Κορέας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή