ΚΟΣΜΟΣ

Εκ πεποιθήσεως ρωσόφιλος δήλωσε ο Μπόρις Τζόνσον

ek-pepoithiseos-rosofilos-dilose-o-mporis-tzonson-2224661

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπορίς Τζόνσον κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που έδωσε στη Μόσχα μετά το πέρας των συνομιλιών που είχε με τον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι είναι εκ πεποιθήσεως ρωσόφιλος και κάλεσε τη Ρωσία και τη Βρετανία «να μην κάθονται στο περιθώριο του δρόμου και να μην κατηγορεί ο ένας τον άλλον».

«Επιτρέψτε μου να δηλώσω ότι είμαι ρωσόφιλος και μάλιστα ρωσόφιλος εκ πεποιθήσεως» είπε ο Τζόνσον και συνέχισε «Θέλω να πω πως έχω προγόνους στην Αμερική, τη Γερμανία και φυσικά εδώ στη Μόσχα. Είμαι πεπεισμένος ότι είμαι ο πρώτος υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, με το όνομα Μπορίς. Νομίζω ότι σε αυτό το αξίωμα δεν θα υπάρξουν πολλοί Μπορίς… Και παρακαλώ μην αμφιβάλλετε για το ότι θέλω να βελτιώσω τις σχέσεις μας…» δήλωσε ο Τζόνσον κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου.

Από την πλευρά του, ο Σεργκέι Λαβρόφ παρατήρησε ότι οι ρωσο-βρετανικές σχέσεις «βρίσκονται σε πολύ χαμηλό επίπεδο όχι με ευθύνη της Μόσχας». Ο Τζόνσον συμφώνησε ότι η Ρωσία και η Βρετανία δεν έχουν ακόμη κάποιες κοινές θέσεις στην πλειονότητα των διεθνών ζητημάτων.

Και οι δύο υπουργοί πάντως απευθύνονταν ο ένας στον άλλον με τα μικρά τους ονόματα, χωρίς να πάψουν να αστειεύονται κατά διαστήματα μεταξύ τους. Από τους γεμάτους αστεϊσμούς διαλόγους τους φάνηκε ότι παρότι η κάθε πλευρά εμμένει στις δικές της θέσεις, δημόσια και οι δύο τους θέλησαν να δώσουν την αίσθηση ότι επιδίωξαν να αμβλύνουν τις έντονες διαφωνίες που έχουν μεταξύ τους στα διάφορα ζητήματα.

Πριν αρχίσει η συνάντηση ο Τζόνσον, θέλοντας να επισημάνει το δυσχερές επίπεδο των διμερών σχέσεων, είπε, αστειευόμενος, ότι τον τελευταίο χρόνο η Βρετανία πούλησε στη Ρωσία 300 αυτοκίνητα μάρκας ‘Μπέντλεϊ’, τονίζοντας και χαμογελώντας διερευνητικά, ότι αυτό «είναι μια ένδειξη προόδου», για να προσθέσει ότι «είναι αμφίβολο φυσικά αν τα αυτοκίνητα αυτά τα αγόρασαν υπάλληλοι του ρωσικού ΥΠΕΞ…», προκαλώντας το διπλωματικό χαμόγελο του ρώσου ομολόγου του.

Πηγή: BBC, ΑΠΕ-ΜΠΕ