ΚΟΣΜΟΣ

Iσπανία: Το Ανώτατο Δικαστήριο διευρύνει τις διώξεις του κατά των Καταλανών αυτονομιστών

ispania-to-anotato-dikastirio-dieyrynei-tis-dioxeis-toy-kata-ton-katalanon-aytonomiston-2224679

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι διεύρυνε την άσκηση διώξεων με τις κατηγορίες της εξέγερσης, της στάσης και της υπεξαίρεσης, σε επιπλέον έξι πρόσωπα του καταλανικού αυτονομιστικού κινήματος, ένα 24ωρο μετά τη νίκη των αυτονομιστών στις περιφερειακές εκλογές.

Συγκεκριμένα, ο δικαστής Πάμπλο Γιαρένα αποφάσισε, μεταξύ άλλων, να διευρύνει την έρευνα στη Μάρτα Ροβίρα, το νούμερο δύο του κόμματος της Ρεπουμπλικανικής Αριστεράς της Καταλονίας (ERC), ο ηγέτης του οποίου, Οριόλ Ζουνκέρας, βρίσκεται στη φυλακή, η οποία εξελέγη στις εκλογές της 21ης Δεκεμβρίου.

Επίσης, στο στόχαστρο των δικαστικών αρχών βρέθηκε ο προκάτοχος του Κάρλες Πουτζντεμόν στην ηγεσία της περιφερειακής κυβέρνησης, Άρτουρ Μας, καθώς και η Μάρτα Πασκάλ, η ηγέτιδα του κόμματός τους.

Επιπλέον, δύο πρώην γυναίκες βουλευτές του κόμματος CUP, η Άνα Γκαμπριέλ και η Μιρέια Μπόγια, καθώς και η πρόεδρος της Ένωσης των Δημοτικών Αρχών υπέρ της Ανεξαρτησίας, Νεούς Γιοβέρας, θα βρεθούν επίσης αντιμέτωπες με την Δικαιοσύνη. 

Τα έξι αυτά πρόσωπα προστίθενται στον κατάλογο των 22 κατηγορουμένων που ερευνώνται για τον ρόλο τους στην πορεία προς την κήρυξη της ανεξαρτησίας από την καταλανική ηγεσία.

Ο δικαστής εξηγεί στην απόφασή του ότι, σύμφωνα με μια έρευνα της ισπανικής Πολιτοφυλακής, όλοι τους συμμετείχαν σε συναντήσεις με στόχο να «σχεδιάσουν και να διαμορφώσουν τη διαδικασία της απόσχισης» της περιοχής από την Ισπανία. Επίσης, συμμετείχαν σε μια «στρατηγική επιτροπή» που ήλεγχε την πορεία προς την απόσχιση.

(Με πληροφορίες από το ΑΠΕ)