Αρέσει στους Γάλλους ο Μακρόν

Αρέσει στους Γάλλους ο Μακρόν

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρωτοφανή –στην ιστορία της 5ης Δημοκρατίας– άνοδο της δημοτικότητάς τους γνωρίζουν ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ.

Με τη δημοτικότητα του προέδρου Μακρόν να κυμαίνεται στο 52%, ο 40χρονος Γάλλος πολιτικός πέτυχε το ακατόρθωτο: να αυξήσει τα ποσοστά αποδοχής του κατά δέκα ποσοστιαίες μονάδες σε διάστημα μόλις δύο μηνών, όπως δείχνουν πολλές δημοσκοπήσεις μεγάλων εταιρειών.

«Κανείς από τους προκατόχους του Μακρόν δεν είχε πετύχει να ξεκολλήσει από την άβυσσο της χαμηλής δημοτικότητας», επισημαίνει μιλώντας στην ιστοσελίδα Huffington Post ο Φρεντερίκ Νταμπί, στέλεχος της εταιρείας δημοσκοπήσεων Ifop. Εντύπωση προκαλεί η ικανότητα του Γάλλου προέδρου να συγκινεί ακόμη και τους ψηφοφόρους του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου, με 25% από αυτούς να τον χαρακτηρίζουν «καλό πρόεδρο».

Και ο πρωθυπουργός

Ανάλογο δημοσκοπικό φαινόμενο παρατηρείται και στην περίπτωση του πρωθυπουργού Εντουάρ Φιλίπ, ο οποίος, αν και προέρχεται από την Κεντροδεξιά, εξασφαλίζει την αποδοχή ποσοστού 50% των ψηφοφόρων της Αριστεράς. Το ποσοστό 57% όσων θεωρούν «καλό πρωθυπουργό» τον κ. Φιλίπ, ξεπερνά ακόμη και αυτό του προέδρου Μακρόν.

Σύμφωνα με άρθρο της εφημερίδας Figaro, ο εκλογικός αναλυτής Εμανουέλ Ριβιέρ, της εταιρείας Kantar, εκτιμά πως η άνοδος της δημοτικότητας του προέδρου Μακρόν οφείλεται σε τρεις παράγοντες: «Σε αντίθεση με τους προκατόχους του, ο Μακρόν δεν υπαναχωρεί απέναντι στις προεκλογικές δεσμεύσεις του. Ο Μακρόν είναι επίσης ιδιαίτερα δραστήριος στη διεθνή σκηνή, έχοντας διαμορφώσει μια εικόνα διεθνούς ηγέτη, που αρέσει στους Γάλλους. Τέλος, ο πρόεδρος Μακρόν πέτυχε να συσπειρώσει ψηφοφόρους κάθε πολιτικής απόχρωσης, τόσο από την Αριστερά όσο και από τη Δεξιά, και να δημιουργήσει μια εκλογική βάση πάνω στην οποία συνεχίζει να στηρίζεται».

Η δημοσκοπική αυτή άνοδος για τον Εμανουέλ Μακρόν οφείλεται εν μέρει στη συστηματική εκστρατεία μερίδας των γαλλικών ΜΜΕ υπέρ του Γάλλου προέδρου. Την απογοήτευσή του για το δημοσιογραφικό λειτούργημα εξέφρασε έτσι με μήνυμά του στο Twitter την περασμένη Κυριακή ο ανταποκριτής του πρακτορείου Reuters στο Παρίσι, Μάικλ Ρόουζ, με αφορμή τη συνέντευξη-ποταμό της κρατικής τηλεόρασης με τον Μακρόν: «Η πιο σκληρή ερώτηση που αντιμετώπισε ο Μακρόν αφορούσε το χριστουγεννιάτικο δέντρο του Μεγάρου των Ηλυσίων. Ο,τι χειρότερο έχει να επιδείξει η γαλλική δημοσιογραφία».

Το ιδιωτικό αεροπλάνο

Απειλή για τη δημοτικότητα του πρωθυπουργού Φιλίπ, αλλά και του πολιτικού του προϊσταμένου, του προέδρου Μακρόν, αποτελεί η αποκάλυψη την Τρίτη ότι ο πρωθυπουργός και η συνοδεία του χρησιμοποίησαν ιδιωτικό αεροσκάφος Airbus A340 για πρόσφατο ταξίδι Τόκιο – Παρίσι, το οποίο ενοικίασαν επιβαρύνοντας το γαλλικό δημόσιο με 350.000 ευρώ.

Μιλώντας το πρωί της Τετάρτης στον ραδιοφωνικό σταθμό RTL, ο κ. Φιλίπ είπε: «Γνωρίζαμε ότι δεν υπήρχε εμπορική πτήση διαθέσιμη μέσα στη νύχτα και αναγκάσθηκα να ενοικιάσω αυτό το αεροσκάφος.

Συνειδητοποιώ ότι το κόστος αυτό είναι υπέρογκο και ότι άμεση προτεραιότητά μου πρέπει να είναι η συρρίκνωση των κρατικών δαπανών».

Η πρόσφατη δημοσκοπική ανάκαμψη του Εμανουέλ Μακρόν και του πρωθυπουργού Φιλίπ απειλούνται έτσι από αβλεψίες, όπως έδειξε το περιστατικό της πτήσης Τόκιο – Παρίσι.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή