ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: Μείωση στρατιωτικής παρουσίας στο Ιράκ και ανάπτυξη δυνάμεων σε Νίγηρα και Δυτική Αφρική

italia-meiosi-stratiotikis-paroysias-sto-irak-kai-anaptyxi-dynameon-se-nigira-kai-dytiki-afriki-2224836

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι δήλωσε σήμερα ότι θα προτείνει στο κοινοβούλιο την μερική μεταφορά στρατιωτικών δυνάμεων της χώρας από το Ιράκ στο Νίγηρα, στο πλαίσιο καταπολέμησης της παράνομης διακίνησης μεταναστών στην Μεσόγειο, αλλά και των δράσεων κατά της τρομοκρατίας στην Δυτική Αφρική.

Σύμφωνα με τον Ιταλό πρωθυπουργό, η δύναμη των 1.400 στρατιωτών που διατηρεί η χώρα του στο Ιράκ, θα μειωθεί μετά τις νίκες κατά των τζιχαντιστών Ισλαμικού Κράτους, ενώ τμήμα της θα αναπτυχθεί στην περιοχή Σαχέλ της Δυτικής Αφρικής.

«Ένα μέρος από τις δυνάμεις μας στο Ιράκ, θα αναπτυχθεί τους επόμενους μήνες στον Νίγηρα. Είναι η πρόταση που η κυβέρνηση θα κάνει στο κοινοβούλιο, για μια αποστολή με στόχο να ηττηθεί η παράνομη μεταφορά ανθρώπων και η τρομοκρατία», δήλωσε σήμερα ο Ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι.

«Είμαστε περήφανοι για το ότι αναγνωρίσθηκε πως είμαστε μια γενναιόδωρη χώρα, έτοιμη να σώσει ανθρώπινες ζωές. Κατά της παράνομης διακίνησης ανθρώπων, η χώρα μας πέτυχε εξαιρετικά αποτελέσματα, με πλήγματα σε βάρος των διακινητών που ούτε μπορούσαμε να φανταστούμε», πρόσθεσε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Παράλληλα, ο Πάολο Τζεντιλόνι κατέστησε σαφές ότι η Ιταλία πρόκειται να συνεχίσει να συμβάλει στην σταθεροποίηση του Ιράκ. Στην φάση αυτή, η Ρώμη έχει αποστείλει στο Ιράκ χίλιους τετρακόσιους στρατιώτες, και εκείνη της Ιταλίας είναι η δεύτερη, σε συνολικό αριθμό ανδρών και γυναικών, στρατιωτική παρουσία στην χώρα αυτή. «Προστατεύουμε τα εθνικά μας συμφέροντα και το κάνουμε σε πνεύμα φιλίας με τις άλλες χώρες, χωρίς να δημιουργούμε ποτέ αντιπαράθεση. Οι στρατιώτες μας δεν είχαν ποτέ, ως αποστολή, να βρουν κάποιον εχθρό. Θέλουμε να οικοδομήσουμε ειρήνη, διάλογο και φιλία στην Μεσόγειο και σε όλο τον κόσμο», ολοκλήρωσε ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης.