Ισπανία: Η Μαδρίτη αποσύρει τις αστυνομικές της δυνάμεις από την Καταλωνία

Ισπανία: Η Μαδρίτη αποσύρει τις αστυνομικές της δυνάμεις από την Καταλωνία

1' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το υπουργείο Eσωτερικών της Ισπανίας ανακοίνωσε ότι ξεκινά η σταδιακή απόσυρση των αστυνομικών ενισχύσεων που έστειλε η Μαδρίτη στην Καταλωνία ενόψει του αμφιλεγόμενου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτητοποίηση της περιφέρειας τον Οκτώβριο.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών της χώρας, Χουάν Ιγκνάθιο Ζόιντο, οι περίπου 5.000 αστυνομικοί που έστειλε η Μαδρίτη στη βορειοανατολική περιφέρεια για την ενίσχυση των τοπικών αστυνομικών δυνάμεων τις ταραχώδεις ημέρες πριν και μετά το δημοψήφισμα, δεν είναι πλέον απαραίτητες, καθώς η κανονικότητα έχει επιστρέψει στην Καταλωνία, μετά την ανάληψη του ελέγχου από τη Μαδρίτη, αμέσως μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας από το καταλανικό κοινοβούλιο. Σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα El Pais, ο αριθμός τους είναι σημαντικά μεγαλύτερος, γύρω στις 10.000.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του το υπουργείο, η απόσυρση θα λάβει χώρα τις επόμενες ημέρες σταδιακά και θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το ερχόμενο Σάββατο.

Η παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων της Μαδρίτης στην Καταλωνία υπήρξε βίαιη και σκληρή, ιδιαιτέρως την ημέρα του δημοψηφίσματος, όταν και υπήρξε προσπάθεια να αποτραπεί εντελώς η διεξαγωγή του με χρήση βίας. Εκατοντάδες πολίτες τραυματίστηκαν, καθώς και πολλοί αστυνομικοί, ενώ οι εικόνες βίας από τα εκλογικά κέντρα προκάλεσαν πλήθος καταγγελιών εντός και εκτός Ισπανίας.

Η Καταλωνία έχει τη δική της τοπική αστυνομική δύναμη, τη Mossos d'Esquadra, με τις αστυνομικές αρχές του ισπανικού κράτους να παίζουν συνήθως μικρό ρόλο στα ζητήματα ασφαλείας της περιφέρειας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή