Επισήμως υποψήφιος ο Πούτιν

Επισήμως υποψήφιος ο Πούτιν

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΟΣΧΑ. Την υποψηφιότητά του για τις προεδρικές εκλογές της 18ης Μαρτίου υπέβαλε χθες επισήμως ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, καταθέτοντας τα νόμιμα έγγραφα στην κεντρική εκλογική επιτροπή της χώρας.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Πούτιν θα εξασφαλίσει μία ακόμη άνετη νίκη στην κάλπη, ανανεώνοντας τη θητεία του για μία ακόμη εξαετία. Ο Πούτιν κυριαρχεί ως πρόεδρος ή πρωθυπουργός στην πολιτική σκηνή της χώρας του τα τελευταία 17 χρόνια.

Ο πρώην αξιωματικός της KGB κατέθεσε υποψηφιότητα ως ανεξάρτητος, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει την εικόνα του «πατέρα του έθνους», που συνειδητά καλλιεργεί. Από την πλευρά τους, το κυβερνών κόμμα «Ενωμένη Ρωσία» και το κόμμα «Δίκαιη Ρωσία» ανακοίνωσαν χθες ότι θα στηρίξουν την υποψηφιότητα Πούτιν.

Στο μεταξύ, την απόφασή του να διοργανώσει διαδηλώσεις στις 28 Ιανουαρίου κατά της υποψηφιότητας Πούτιν σε πολλές πόλεις της Ρωσίας ανακοίνωσε χθες ο ηγέτης της εξωκοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι, η υποψηφιότητα του οποίου για τις προεδρικές εκλογές απερρίφθη από την εκλογική επιτροπή.

Παρότι τα περισσότερα ρωσικά ΜΜΕ που στηρίζουν τον Πούτιν εμφανίζουν τον Ναβάλνι ως φαιδρό υποψήφιο, τη Δευτέρα οι Αρχές απαγόρευσαν την υποψηφιότητά του, ενώ την Τρίτη το Κρεμλίνο απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση προς τον ηγέτη της άτυπης αντιπολίτευσης έτσι ώστε να μην καλέσει σε αποχή από τις εκλογές της 18ης Μαρτίου, όπως αναφέρει σε άρθρο του ο ανταποκριτής των New York Times στη Μόσχα Αντριου Χίγκινς.

Η κεντρική εκλογική επιτροπή χρησιμοποίησε παλαιότερη καταδίκη με αναστολή του Ναβάλνι για απάτη ως αφορμή για τον αποκλεισμό του από τις προεδρικές εκλογές. Σε ανακοίνωσή της την Τρίτη, η εκπρόσωπος της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντέρικα Μογκερίνι ανέφερε ότι «ο αποκλεισμός του κ. Ναβάλνι δημιουργεί βάσιμες αμφιβολίες για τον πολιτικό πλουραλισμό στη Ρωσία και για την προοπτική δημοκρατικών εκλογών τον επόμενο χρόνο στη χώρα».

Το μήνυμα Ναβάλνι

Σε μήνυμά του μέσω βίντεο, ο 41χρονος Ναβάλνι αναφέρει: «Δεν θα πραγματοποιηθούν εκλογές γιατί ο Βλαντιμίρ Πούτιν φοβάται πάρα πολύ, καθώς θεωρεί ότι αποτελώ απειλή. Η διαδικασία αυτή δεν αποτελεί πραγματικές εκλογές, αφού θα περιλαμβάνει μόνον τον Πούτιν και τον υποψήφιο που αυτός θα επιλέξει».

Οι δημοσκοπήσεις

Παρότι οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν τον πρόεδρο Πούτιν να θριαμβεύει στην κάλπη, τα ρωσικά ΜΜΕ αποφεύγουν να αναφερθούν στον 41χρονο ηγέτη της άτυπης αντιπολίτευσης. Σε δημοσκόπηση του ανεξάρτητου ινστιτούτου Levada στις αρχές Δεκεμβρίου, ο Πούτιν εξασφάλισε 66% της πρόθεσης ψήφου, έναντι 2% υπέρ του Ναβάλνι.

Τα διδάγματα των αμερικανικών προεδρικών εκλογών του περασμένου έτους έδειξαν όμως στον Ρώσο ηγέτη ότι οι σφυγμομετρήσεις δεν είναι πάντα αξιόπιστες και ότι ακόμη και ένας «προβληματικός» υποψήφιος μπορεί να σημειώσει ικανοποιητικά αποτελέσματα στην κάλπη.

«Ο πρόεδρος Πούτιν δεν θέλει απλώς να νικήσει, θέλει να συντρίψει κάθε αντίπαλο. Ακόμη και ένα μικρό ποσοστό υπέρ του Ναβάλνι θα αποτελούσε εξευτελισμό για τον Ρώσο πρόεδρο», λέει ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Αμχερστ και βιογράφος του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, Ουίλιαμ Τάουμπμαν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή