Βολές Γκιουλ με στόχο τον Ερντογάν

Βολές Γκιουλ με στόχο τον Ερντογάν

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρά την κατακραυγή σύσσωμης της αντιπολίτευσης, αλλά και στελεχών του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), συμπεριλαμβανομένου του τέως προέδρου Αμπντουλάχ Γκιουλ, η κυβέρνηση Ερντογάν δεν εννοεί να τροποποιήσει τα επίμαχα προεδρικά διατάγματα που επεκτείνουν το καθεστώς εκτάκτου ανάγκης.

Αφορμή για τη διαμάχη στάθηκαν δύο προεδρικά διατάγματα που δημοσιεύθηκαν το περασμένο Σάββατο στην εφημερίδα της κυβερνήσεως, στο πλαίσιο της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης, η οποία επιβλήθηκε μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα εναντίον του Ερντογάν, στις 15 Ιουλίου του 2016. Το πρώτο από αυτά ήρθε να προσθέσει άλλους 2.756 δημόσιους λειτουργούς, συμπεριλαμβανομένων 637 στρατιωτικών, στους 140.000 που έχουν ήδη απολυθεί ως συνεργάτες του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν.  Το δεύτερο και πλέον επίμαχο διάταγμα καθιερώνει την ατιμωρησία για τους πολίτες που πήραν τα όπλα για να αντιμετωπίσουν τους επίδοξους πραξικοπηματίες τη νύχτα της 15ης Ιουλίου και «στα γεγονότα που ακολούθησαν».

Η τελευταία, αόριστη διατύπωση θεωρήθηκε από την αντιπολίτευση ότι δίνει το πράσινο φως για τη δημιουργία ιδιωτικών, παραστρατιωτικών ομάδων, πιστών στον Ερντογάν. Αλλά και ο Αμπντουλάχ Γκιουλ, με μήνυμά του μέσω Twitter, την ημέρα των Χριστουγέννων, τόνισε ότι «η αμφισημία στη διατύπωση του διατάγματος δεν είναι συμβατή με τη νομική ορολογία και προκαλεί ανησυχία σχετικά με την κατανόηση του κράτους δικαίου. Ελπίζω ότι θα αναθεωρηθεί», προσέθεσε ο τέως πρόεδρος της χώρας και ιδρυτικό μέλος του ΑΚΡ. Ωστόσο, ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ ξεκαθάρισε χθες ότι η κυβέρνησή του δεν σκοπεύει να αναθεωρήσει το επίμαχο διάταγμα, επιμένοντας ότι η ατιμωρησία παρέχεται μόνο για τα γεγονότα της νύχτας του στρατιωτικού κινήματος και δεν θα έχει ισχύ για ανάλογα περιστατικά στο μέλλον.

Στο μεταξύ, η τουρκική αστυνομία συνέλαβε 54 ακαδημαϊκούς και άλλους εργαζομένους στο Πανεπιστήμιο Φατίχ της Κωνσταντινούπολης, η λειτουργία του οποίου ανεστάλη μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, καθώς υπήρχαν υποψίες ότι συνδεόταν με το δίκτυο Γκιουλέν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή