Με πολλά αγκάθια η ρωσοτουρκική συνεργασία

Με πολλά αγκάθια η ρωσοτουρκική συνεργασία

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μια περίοδο που η Μόσχα ανακοινώνει την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της εξαγοράς ρωσικού πυραυλικού συστήματος από την Τουρκία, αγκάθια και αρκετά προβλήματα κάνουν αισθητή την παρουσία τους στις ρωσοτουρκικές σχέσεις.

Σε αντίθεση με την Μόσχα, η οποία υποστηρίζει την επίσημη κυβέρνηση της Συρίας, η Άγκυρα εξακολουθεί να προβάλλει τον Πρόεδρο της γειτονικής χώρας ως έναν «τρομοκράτη» που δολοφονεί τον ίδιο τον λαό του. Ο ισχυρισμός έρχεται από τον ίδιον τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν. Στα πλαίσια της επίσκεψης του στην Τυνησία, ο κ. Ερντογάν χαρακτηρίζει τον Μπασάρ Αλ Ασάντ ως «τρομοκράτη». Αυτή η κίνηση του κ. Ερντογάν αφήνει σε δύσκολη θέση την Μόσχα, η οποία αυτό το διάστημα καταβάλλει προσπάθειες για να βρει μια γεφυρωτική πρόταση για διέξοδο από την συριακή κρίση.

Τουρκικά καπρίτσια και για το Κουρδικό Την ίδια ώρα, η Άγκυρα επιμένει για τον αποκλεισμό των Κούρδων από την επικείμενη μεγάλη διάσκεψη στην Ρωσία για εύρεση πολιτικής λύσης στην κρίση της Συρίας. Εξαιτίας των πιέσεων της τουρκικής πλευράς, η Μόσχα υποχρεώνεται να ξεκαθαρίσει δημοσίως ότι στην νέα διάσκεψη δεν πρόκειται να λάβει μέρος επισήμως η συριακή οργάνωση του κουρδικού κινήματος.

Καλά ενημερωμένοι αναλυτές στην τουρκική πρωτεύουσα θεωρούν ότι οι τελευταίες εξελίξεις ρίχνουν φως στον οπορτουνισμό που διακρίνει το τελευταίο διάστημα την τουρκική εξωτερική πολιτική. Έχοντας διακόψει σε πολλούς τομείς την στενή συνεργασία της με την Δύση, η Τουρκία στρέφει την προσοχή της προς άλλες κατευθύνσεις.

Προσεγγίζει νέες χώρες, όχι με βάση ενός στρατηγικού σχεδίου, αλλά τις αναζητήσεις και τους στόχους της στο Κουρδικό Ζήτημα και τις ιδεολογικές προκαταλήψεις της κυβέρνησης του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) και του Προέδρου Ερντογάν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή