Δεκάδες σιίτες θύματα επίθεσης στην Καμπούλ

Δεκάδες σιίτες θύματα επίθεσης στην Καμπούλ

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεκάδες άνθρωποι, κυρίως νέοι, σκοτώθηκαν και ακόμη περισσότεροι τραυματίστηκαν σε επίθεση τζιχαντιστών εναντίον σιιτικού πολιτιστικού κέντρου και φιλοϊρανικού πρακτορείου ειδήσεων, στο δυτικό τμήμα της Καμπούλ. Την ευθύνη της επίθεσης ανέλαβε, με δήλωση που αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο, το αφγανικό παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους.

Η επίθεση εκδηλώθηκε χθες το πρωί σε σιιτική συνοικία της αφγανικής πρωτεύουσας και είχε στόχο διώροφο κτίριο, που στεγάζει το πολιτιστικό κέντρο Ταμπαγιάν και το πρακτορείο ειδήσεων Afghan Voice (Η Φωνή του Αφγανιστάν). Τη στιγμή της επίθεσης πολλοί φοιτητές παρακολουθούσαν συζήτηση στο πολιτιστικό κέντρο, στο ισόγειο του κτιρίου, με αφορμή την 38η επέτειο της σοβιετικής εισβολής στο Αφγανιστάν. Αρκετοί δημοσιογράφοι εργάζονταν την ίδια ώρα στο πρακτορείο, στον δεύτερο όροφο του κτιρίου.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Aaamaq, που πρόσκειται στο Ισλαμικό Κράτος, ένας βομβιστής αυτοκτονίας κατόρθωσε να διεισδύσει στο πολιτιστικό κέντρο και να ανατιναχθεί. Η έκρηξη προκάλεσε φωτιά, εξαιτίας της οποίας σκοτώθηκαν ή έπαθαν σοβαρά εγκαύματα δεκάδες άνθρωποι, ενώ άλλες δύο εκρήξεις σημειώθηκαν έξω από το κτίριο. Αυτόπτες μάρτυρες επιβεβαίωσαν αυτή την εκδοχή των γεγονότων.

Εκπρόσωπος του αφγανικού υπουργείου Υγείας ανέφερε ότι 41 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων τέσσερις γυναίκες και δύο παιδιά, έχασαν τη ζωή τους, ενώ άλλοι 84 τραυματίστηκαν και οι περισσότεροι νοσηλεύονταν με εγκαύματα. Οι Ταλιμπάν, με δήλωση του εκπροσώπου τους Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ μέσω Twitter, αρνήθηκαν οποιαδήποτε ανάμειξη.

«Πρώτη», το 2015

Το «Ισλαμικό Κράτος στο Χορασάν», όπως αποκαλείται το αφγανικό παρακλάδι των σουνιτών εξτρεμιστών, εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 2015 και έχει αναλάβει την ευθύνη για τουλάχιστον 12 επιθέσεις εναντίον σιιτικών στόχων την τελευταία διετία. Αναλυτές αμφισβητούν σοβαρά την επιχειρησιακή του ικανότητα για μεγάλης κλίμακας επιθέσεις και πιθανολογούν ότι πυρήνες του Ισλαμικού Κράτους συνεργάζονται με άλλες ακραίες οργανώσεις και ανθρώπους του κοινού εγκλήματος.

Η κυβέρνηση του Αφγανού πρωθυπουργού Ασράφ Γάνι, που υποστηρίζεται από τη Δύση, διατηρεί υποτυπώδη ασφάλεια στο κέντρο της Καμπούλ –ουσιαστικά, μια θωρακισμένη ζώνη, με τείχη, σημεία ελέγχου και αναχώματα από μπετόν–, όπου βρίσκονται ξένες πρεσβείες και νευραλγικά διοικητικά κέντρα. Ωστόσο, στις συνοικίες της πρωτεύουσας και σε μεγάλο μέρος της χώρας, η κατάσταση παραμένει εκτός ελέγχου.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή