Γέφυρες Ερντογάν προς την Ε.Ε.

Γέφυρες Ερντογάν προς την Ε.Ε.

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να αντιστρέψει την πορεία των ευρωτουρκικών σχέσεων, που διαταράχθηκαν καίρια με αφορμή το τουρκικό δημοψήφισμα του περασμένου Απριλίου, επιχείρησε ο Ταγίπ Ερντογάν με δηλώσεις του σε δημοσιογράφους στο τέλος της πρόσφατης αφρικανικής περιοδείας του.

«Είμαστε υποχρεωμένοι να μειώσουμε τον αριθμό των εχθρών μας και να αυξήσουμε εκείνον των φίλων μας», δήλωσε ο Ερντογάν στο προεδρικό αεροσκάφος, όπως αναφέρει η εφημερίδα Hurriyet. «Δεν έχουμε προβλήματα με τη Γερμανία, την Ολλανδία ή το Βέλγιο. Αντιθέτως, οι κυβερνήτες αυτών των χωρών είναι παλιοί φίλοι», προσέθεσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Οι σχέσεις της Τουρκίας με Γερμανία και Ολλανδία επιδεινώθηκαν απότομα στις αρχές του 2017, καθώς οι κυβερνήσεις των δύο ευρωπαϊκών κρατών αρνήθηκαν να επιτρέψουν σε Τούρκους αξιωματούχους να μιλήσουν σε συγκεντρώσεις ομοεθνών τους για το δημοψήφισμα. Ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι «αδικήθηκε» από τους Ευρωπαίους σ’ αυτή την περίπτωση, σημείωσε όμως ότι οι ευρωτουρκικές σχέσεις έχουν βελτιωθεί έκτοτε και εξήρε την κοινή στάση των περισσότερων ευρωπαϊκών κρατών και της χώρας του εναντίον της απόφασης Τραμπ για την Ιερουσαλήμ. Τέλος, εξέφρασε τη βούλησή του να επισκεφθεί, στο προσεχές μέλλον, το Βατικανό, ανταποδίδοντας επίσκεψη του Πάπα, όπως και το Παρίσι, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα έβλεπε συντονισμένες πρωτοβουλίες με τον Εμανουέλ Μακρόν για το Παλαιστινιακό.

Σε μια άλλη ένδειξη εκτόνωσης των εντάσεων στις σχέσεις Τουρκίας – Δύσης, η αμερικανική πρεσβεία στην Αγκυρα ανακοίνωσε χθες ότι αίρονται οι περιορισμοί που είχαν επιβληθεί στη χορήγηση βίζας σε Τούρκους υπηκόους. Η κρίση της βίζας ξέσπασε τον Οκτώβριο, με αφορμή τη σύλληψη δύο υπαλλήλων της αμερικανικής πρεσβείας στην Αγκυρα.

Στη χθεσινή ανακοίνωση της πρεσβείας των ΗΠΑ σημειώνεται ότι η κατάσταση ασφαλείας στην Τουρκία έχει βελτιωθεί και ότι δόθηκαν διαβεβαιώσεις από την τουρκική κυβέρνηση ότι δεν θα υπάρξει νομική διαδικασία εναντίον άλλων μελών του προσωπικού της πρεσβείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή