Εξόντωση αμάχων από τη Σ. Αραβία καταγγέλλει ο ΟΗΕ

Εξόντωση αμάχων από τη Σ. Αραβία καταγγέλλει ο ΟΗΕ

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΓΕΝΕΥΗ. Για αδιάκριτη εξόντωση αμάχων στην Υεμένη κατήγγειλε χθες τη Σαουδική Αραβία και τους συμμάχους της ο συντονιστής ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ στην Υεμένη, Τζέιμι Μακόλντρικ. Σε χθεσινές του δηλώσεις, ο κ. Μακόλντρικ αποκάλυψε ότι αεροσκάφη της Σαουδικής Αραβίας σκότωσαν 68 αμάχους σε μία μόνο ημέρα, με περισσότερους από 100 πολίτες να σκοτώνονται τις τελευταίες δέκα ημέρες ως αποτέλεσμα βομβαρδισμών. «Αυτός ο παράλογος πόλεμος πέτυχε μόνο να καταστρέψει τη χώρα και να προκαλέσει ανείπωτο πόνο στον πληθυσμό», είπε ο κ. Μακόλντρικ.

Εις επίρρωσιν των λεγομένων του, ο αξιωματούχος του ΟΗΕ ανέφερε δύο επιδρομές βομβαρδισμού από αεροσκάφη της Σαουδικής Αραβίας στις 26 Δεκεμβρίου. Στην πρώτη, η αεροπορία του Ριάντ σκότωσε 54 αμάχους, μεταξύ τους και οκτώ παιδιά, σε πολυσύχναστη υπαίθρια αγορά της επαρχίας Ταέζ, ενώ στη δεύτερη επίθεση 14 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην επαρχία της Χοντέιντα στα παράλια της Ερυθράς Θάλασσας.

«Οφείλω να υπενθυμίσω σε όλες τις αντιμαχόμενες πλευρές, συμπεριλαμβανομένης και της σαουδαραβικής συμμαχίας, ότι σύμφωνα με τη διεθνή νομοθεσία υποχρεούνται να προστατεύουν τις ζωές αμάχων, καθώς και τις υποδομές της χώρας, διακρίνοντας πάντα τους στρατιωτικούς στόχους. Η διένεξη στην Υεμένη δεν έχει στρατιωτική λύση», είπε μιλώντας στη Γενεύη ο κ. Μακόλντρικ. Αξίζει να σημειωθεί ότι περισσότεροι από 10.000 κάτοικοι της Υεμένης έχουν σκοτωθεί μετά τον Αύγουστο του 2016, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ.

Διαφορετική άποψη για τα τεκταινόμενα στην Υεμένη εξέφραζε χθες το κρατικό ειδησεογραφικό δίκτυο της Σαουδικής Αραβίας.

Σε χθεσινές δηλώσεις του, ο συνταγματάρχης Τουρκί αλ Μαλκί υποστήριξε ότι οι πρόσφατες στρατιωτικές επιτυχίες στην Υεμένη, με την εξόντωση μεγάλο αριθμού ηγετικών στελεχών των ανταρτών Χούθι, αποδεικνύουν ότι οι στόχοι των σαουδαραβικών αεροσκαφών ήταν θεμιτοί στρατιωτικοί στόχοι.

Προηγμένα συστήματα

Κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας ενημέρωσης των δημοσιογράφων στην αεροπορική βάση Σαλμάν του Ριάντ, ο συνταγματάρχης Αλ Μαλκί υπογράμμισε ότι η κατοχή προηγμένων οπλικών συστημάτων, όπως βαλλιστικών πυραύλων, από τους αντάρτες Χούθι απειλεί την περιφερειακή ασφάλεια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή