«Αγκάθια» στις σχέσεις Τουρκίας με Ρωσία

«Αγκάθια» στις σχέσεις Τουρκίας με Ρωσία

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μια περίοδο κατά την οποία η Ρωσία και η Τουρκία έχουν αναπτύξει στενή συνεργασία και η Μόσχα ανακοινώνει την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της εξαγοράς του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400 από την Αγκυρα, «αγκάθια» και αρκετά προβλήματα κάνουν αισθητή την παρουσία τους στις σχέσεις των δύο πλευρών.

Σε αντίθεση με τη Μόσχα, η οποία υποστηρίζει την επίσημη κυβέρνηση της Συρίας, η Αγκυρα εξακολουθεί να προβάλλει τον πρόεδρο της γειτονικής της χώρας ως «τρομοκράτη» που δολοφονεί τον ίδιο τον λαό του.

Ο ισχυρισμός έρχεται, μάλιστα, από τον ίδιο τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Τυνησία, ο κ. Ερντογάν χαρακτήρισε την Τετάρτη τον Μπασάρ αλ Ασάντ «τρομοκράτη», τονίζοντας ότι «είναι αδύνατον να συνεχίσει» να βρίσκεται στην εξουσία. Αυτή η κίνηση του Τούρκου προέδρου φέρνει σε δύσκολη θέση τη Μόσχα, η οποία αυτό το διάστημα καταβάλλει προσπάθειες προκειμένου να βρει συμβιβαστική πρόταση για διέξοδο από τη συριακή κρίση.

Την ίδια ώρα, η Αγκυρα επιμένει στον αποκλεισμό των Κούρδων από την επικείμενη μεγάλη διάσκεψη στη Ρωσία για την εύρεση πολιτικής λύσης στην κρίση. Εξαιτίας των πιέσεων της τουρκικής πλευράς, η Μόσχα υποχρεώνεται να ξεκαθαρίσει δημοσίως ότι στη νέα διάσκεψη δεν πρόκειται να λάβει μέρος επισήμως η συριακή οργάνωση του κουρδικού κινήματος.

Καλά ενημερωμένοι αναλυτές στην τουρκική πρωτεύουσα θεωρούν ότι οι τελευταίες εξελίξεις ρίχνουν φως στον οπορτουνισμό που διακρίνει το τελευταίο διάστημα την τουρκική εξωτερική πολιτική. Εχοντας διακόψει σε πολλούς τομείς τη στενή συνεργασία της με τη Δύση, η Τουρκία στρέφει την προσοχή της προς άλλες κατευθύνσεις. Προσεγγίζει νέες χώρες, όχι βάσει ενός στρατηγικού σχεδίου, αλλά με βάση τις αναζητήσεις και τους στόχους της στο Κουρδικό και τις ιδεολογικές προκαταλήψεις της κυβέρνησης του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) και του προέδρου Ερντογάν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή