Ο Μαδούρο κατηγορεί την Πορτογαλία για την «Επανάσταση του Χοιρινού»

Ο Μαδούρο κατηγορεί την Πορτογαλία για την «Επανάσταση του Χοιρινού»

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διαδηλώσεις διαμαρτυρίας και λεηλασίες καταστημάτων σημειώθηκαν το βράδυ της Τετάρτης στις φτωχές συνοικίες του Καράκας από πολίτες που βγήκαν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για την έλλειψη χοιρινού κρέατος από την αγορά

Ο Πρόεδρος Μαδούρο είχε δεσμευθεί για επάρκεια (μέσω επιδοτήσεων των εισαγωγών) χοιρινού κρέατος στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι, υπόσχεση όμως που δεν υλοποιήθηκε  σε αρκετές περιοχές της χώρας.

Τα τοπικά μέσα και το twitter γέμισαν από φωτογραφίες εκατοντάδων ανθρώπων που διαδήλωσαν καίγοντας σκουπίδια στους δρόμους.

Ο Μαδούρο κατηγορεί την Πορτογαλία για την «Επανάσταση του Χοιρινού»-1

Κάποιοι συνέχισαν μάλιστα τις διαμαρτυρίες τους ως τα ξημερώματα της Πέμπτης, δίνοντας την ευκαιρία σε κάποια τοπικά μέσα να περιγράψουν την κατάσταση -με κάποια δόση υπερβολής- ως… «Επανάσταση του Χοιρινού»

Όσο για τον Μαδούρο, πιστός στη θεωρία του περί διεθνούς οικονομικού πολέμου εναντίον της Βενεζουέλας, εμφανίστηκε στην κρατική τηλεόραση  και κατηγόρησε την Πορτογαλία επειδή δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στις «υπεσχημένες» εξαγωγές χοιρινού.

«Τι συνέβη με το χοιρινό; Μας σαμποτάρουν. Και μπορώ να ονοματίσω μία χώρα: Την Πορτογαλία», είπε επί λέξει ο Μαδούρο.

«Αγοράσαμε το χοιρινό, υπογράψαμε τις συμφωνίες», αλλά μας εξαπάτησαν υποστήριξε ο σοσιαλιστής ηγέτης καταλήγοντας όμως πως «είτε με σαμποτάζ είτε χωρίς, κανείς δεν θα αφαιρέσει την ευτυχία των Χριστουγέννων από το λαό».

Ωστόσο, άλλος κυβερνητικός αξιωματούχος επέρριψε τις ευθύνες στις κυρώσεις που έχουν επιβάλει οι Ηνωμένες Πολιτείες.

«Η πορτογαλική κυβέρνηση δεν έχει σίγουρα τη δύναμη να σαμποτάρει τις εμπορικές συναλλαγές. Ζούμε σε μια οικονομία της αγοράς. Οι εταιρίες έχουν την ευθύνη των εξαγωγών», δήλωσε από την πλευρά του ο Υπουργός Εξωτερικών της Πορτογαλίας Αγκούστο Σάντος, προσθέτοντας ότι θα αναζητήσει πληροφορίες από την πορτογαλική πρεσβεία στο Καράκας ώσπου να διευκρινιστεί η κατάσταση.

Ο Μαδούρο κατηγορεί την Πορτογαλία για την «Επανάσταση του Χοιρινού»-2

Οι διαδηλώσεις για το χοιρινό έρχονται να προστεθούν σε άλλες πορείες και μπλόκα που στήθηκαν μέσα στα Χριστούγεννα ως απάντηση στις ελλείψεις άλλων προϊόντων, στις διακοπές ρεύματος τον πληθωρισμό και το δελτίο στα καύσιμα.

Η αστυνομία προχώρησε σε 28 συλλήψεις για επιδρομές λεηλασίας σε καταστήματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή