ΚΟΣΜΟΣ

Οι ανυπόμονοι περιμένουν περισσότερο

oi-anypomonoi-perimenoyn-perissotero-2225351

Να μείνω σε αυτή την ουρά ή να πάω στη διπλανή, μήπως προχωρήσει πιο γρήγορα; Ιδού το γνώριμο δίλημμα που κάθε άνθρωπος αντιμετωπίζει όταν είναι στημένος σε μια ουρά. Νέα αμερικανική μελέτη προειδοποιεί ότι, αν κανείς αλλάξει ουρά, επειδή είναι ο τελευταίος στη «δική» του, μάλλον χαμένος θα βγει και θα το μετανιώσει. Διαπιστώθηκε ότι όσοι αλλάζουν ουρά τελικά περιμένουν κατά μέσον όρο 10% περισσότερο από ό,τι αν είχαν μείνει στην αρχική ουρά. Οσοι αλλάζουν ουρά όχι μία αλλά δύο φορές τα πάνε ακόμη χειρότερα, καθώς κατά μέσον όρο αναγκάζονται να περιμένουν 67% περισσότερη ώρα από ό,τι αν είχαν μείνει στην πρώτη ουρά. Η έρευνα, με επικεφαλής τον Ράιαν Μπιούελ της Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, σύμφωνα με τις βρετανικές εφημερίδες «Γκάρντιαν» και «Τέλεγκραφ», διαπίστωσε ότι όσοι στέκονται σε μια ουρά είναι τέσσερις φορές πιθανότερο να την εγκαταλείψουν όταν είναι τελευταίοι και κανείς δεν βρίσκεται πίσω τους.

Εχουν επίσης διπλάσια πιθανότητα να μετακινηθούν σε διπλανή ουρά, παρόλο που κάνοντας κάτι τέτοιο συνήθως περιμένουν ακόμη περισσότερη ώρα μέχρι να εξυπηρετηθούν. Η αιτία είναι ότι οι άνθρωποι σιχαίνονται να είναι τελευταίοι (οι επιστήμονες το ονομάζουν «η αποστροφή της τελευταίας θέσης») και αντιδρούν με τρόπο που συχνά τους γυρνάει μπούμερανγκ.

«Ο αριθμός των ατόμων που βρίσκεται πίσω μας δεν έχει καθόλου σχέση με το πόση ώρα θα περιμένουμε, παρ’ όλα αυτά επηρεάζει τη συμπεριφορά μας. Αν είμαστε στην τελευταία θέση, είμαστε περίπου 20% λιγότερο ικανοποιημένοι από ό,τι αν πίσω μας βρίσκεται έστω κι ένας άνθρωπος», δήλωσε ο κ. Μπιούελ.

H μελέτη δείχνει ότι περίπου ένας άνθρωπος στους πέντε (20%) νιώθει μεγάλη ανυπομονησία και απέχθεια όταν βρίσκεται τελευταίος σε μια ουρά, με αποτέλεσμα να μετακινείται σε άλλη, ελπίζοντας εκεί να έχει καλύτερη τύχη, αλλά τελικά μάλλον…ατυχεί.

«Οταν πρέπει να σταθούμε στην ουρά, τείνουμε να κάνουμε την πιο ορθολογική επιλογή, δηλαδή να σταθούμε στην πιο μικρή ουρά. Οταν όμως βλέπουμε μια άλλη ουρά να κινείται πιο γρήγορα, μπορεί να μετακινηθούμε σε αυτήν χωρίς να έχουμε επαρκείς πρόσθετες πληροφορίες, με συνέπεια συχνά να βγαίνουμε χαμένοι», ανέφεραν οι ερευνητές.