Νέα Υόρκη: Γιατί «πάγωσαν» οι εργασίες στον Αγ. Νικόλαο

Νέα Υόρκη: Γιατί «πάγωσαν» οι εργασίες στον Αγ. Νικόλαο

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεκαέξι χρόνια μετά την καταστροφή της από το τρομοκρατικό πλήγμα κατά των Δίδυμων Πύργων, η ελληνορθόδοξη εκκλησία του Αγίου Νικολάου θα πρέπει να περιμένει πολύ μέχρι να ξανανοίξει τις θύρες της. Το τελευταίο πρόβλημα στο πρόγραμμα ήρθε αυτόν τον μήνα, όταν η Skanska USA, η κατασκευαστική εταιρεία που ανέλαβε να ξαναχτίσει την κάποτε απλή εκκλησία, σύμφωνα με τα σχέδια του Σαντιάγκο Καλατράβα, σταμάτησε να εργάζεται στην τοποθεσία στο Λίμπερτι Παρκ, νοτίως του μνημείου για την 11η Σεπτεμβρίου. Η ελληνορθόδοξη Αρχιεπισκοπή της Αμερικής, παρότι έχει εισπράξει 37 εκατομμύρια δολάρια σε δωρεές για το έργο, δεν κατάφερε να πληρώσει τους λογαριασμούς της όπως ανακοίνωσε η εταιρεία.

Πίσω από την ανικανότητά της να πληρώσει βρίσκεται η ιστορία ενός θρησκευτικού οργανισμού που ανέλαβε την επιμελητειακή και οικονομική πρόκληση να ανοικοδομήσει έναν εθνικό ναό στον Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου, σύμφωνα με τα υψηλότερα πρότυπα του διεθνούς σχεδιασμού, μόνο για να βρεθεί αντιμέτωπη με ανυπολόγιστο κόστος αλλά και μια εσωτερική κρίση στην αρχιεπισκοπή, που σήμερα οι ηγέτες της αναγνωρίζουν ως κακή οικονομική διαχείριση. Αποτέλεσμα της κρίσης είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ του ενάμισι εκατομμυρίου ενοριτών της ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής, καθώς οι εύποροι δωρητές, αλλά και οι απλοί άνθρωποι, προσπαθούν να καταλάβουν κατά πόσον τα χρήματά τους διασπαθίστηκαν.

Οταν ο σχεδιασμός του κτιρίου έγινε γνωστός το 2013, το προγραμματισμένο κόστος του Αγίου Νικολάου, μιας βυζαντινής εκκλησίας καλυμμένης με μάρμαρα, ήταν 20 εκατομμύρια δολάρια. Από τη στιγμή που ξεκίνησαν οι εργασίες, το 2015, το κόστος έφτασε τα 35 εκατομμύρια. Οταν ο τρούλος ολοκληρώθηκε, το 2016, το κόστος είχε προσεγγίσει τα 40 εκατομμύρια δολάρια και αυτό τον μήνα η Αρχιεπισκοπή ανακοίνωσε ότι το κόστος έχει φτάσει τα 78 εκατομμύρια δολάρια, από τα οποία έχουν συγκεντρωθεί τα 49 εκατομμύρια.

Πώς το κόστος ξέφυγε τόσο πολύ πρόκειται να εξετασθεί από ανεξάρτητη επιτροπή και λογιστικό έλεγχο τον οποίο ζήτησε η Αρχιεπισκοπή τον Νοέμβριο.

Ο αρχιεπίσκοπος Δημήτριος, 89 ετών σήμερα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, δεν γνώριζε μέχρι τον Οκτώβριο του 2016 την οικονομική κατάσταση της Αρχιεπισκοπής. «Εκπλαγήκαμε και λυπηθήκαμε από το έλλειμμα και από την απροσδόκητη φύση του», δήλωσε. Η Αρχιεπισκοπή έχει έκτοτε εφαρμόσει κάποιες μεταρρυθμίσεις. Από το 2016 έχει περικόψει το 25% του προσωπικού της και το 25% των εξόδων της. Ο Τζέρι Δημητρίου, ο οποίος επέβλεπε το πρόγραμμα ανοικοδόμησης του ναού, παραιτήθηκε και ο πρόεδρος της επιτροπής οικονομικών και διευθυντής των οικονομικών αντικαταστάθηκαν.

Σε επιστολή του τον Δεκέμβριο ο πατήρ Αλεξ Καρλούτσος, επικεφαλής δημόσιων θεμάτων, ο οποίος συγκέντρωνε και τις δωρεές για τον ναό, διαβεβαίωσε τους δωρητές ότι θα γίνουν οι απαραίτητες έρευνες προκειμένου να βρεθεί πώς μεταφέρθηκαν τα χρήματα από τον λογαριασμό του Αγίου Νικολάου και αναμφίβολα αυτά θα επιστραφούν. Κάποιοι ζήτησαν την απομάκρυνση του αρχιεπισκόπου.

Σύμφωνα με ηλεκτρονική επιστολή της Αρχιεπισκοπής, οι εργασίες κατασκευής ελπίζεται ότι θα ξαναρχίσουν την άνοιξη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή