Ιράν: Οι ΗΠΑ «καταδικάζουν σθεναρά» τις συλλήψεις «ειρηνικών διαδηλωτών» στην Ισλαμική Δημοκρατία

Ιράν: Οι ΗΠΑ «καταδικάζουν σθεναρά» τις συλλήψεις «ειρηνικών διαδηλωτών» στην Ισλαμική Δημοκρατία

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η διπλωματία των ΗΠΑ καταδίκασε «σθεναρά» το κύμα συλλήψεων στο Ιράν—μαύρο πρόβατο για την κυβέρνηση του ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ—μετά τις διαδηλώσεις που σημειώθηκαν σε πολλές πόλεις της Ισλαμικής Δημοκρατίας εναντίον της ακρίβειας, του πληθωρισμού και της ανεργίας και πήραν καθαρά πολιτική χροιά.

Πολλοί διαδηλωτές, οι οποίοι σύμφωνα με την ιρανική κυβέρνηση πρόσκεινται στην αντιπολίτευση, συμμετείχαν τις τελευταίες δύο ημέρες σε συγκεντρώσεις σε διάφορες ιρανικές πόλεις, φωνάζοντας μεταξύ άλλων συνθήματα εναντίον του προέδρου Χασάν Ροχανί. Πρόκειται για τις μεγαλύτερες κινητοποιήσεις στο Ιράν μετά το 2009 και την επανεκλογή στην προεδρία του Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ, όταν η αντιπολίτευση είχε καταγγείλει νοθεία.

Η αστυνομία διέλυσε αντικυβερνητικούς διαδηλωτές στη δυτική πόλη Κερμανσάχ, ενώ οι κινητοποιήσεις εξαπλώθηκαν στην Τεχεράνη και πολλές άλλες πόλεις, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Fars, το οποίο τόνισε πως οι κινητοποιήσεις έγιναν κατόπιν εκκλήσεων «της αντεπανάστασης». Οι άνθρωποι που συγκεντρώθηκαν φώναξαν συνθήματα όπως «ο λαός ζητιανεύει, οι ιμάμηδες παριστάνουν το θεό», «λευτεριά στους πολιτικούς κρατούμενους», «ελευθερία ή θάνατος», σύμφωνα με την ίδια πηγή. Καταγράφηκαν επεισόδια και καταστροφές δημόσιας περιουσίας, πάντα κατά το Fars.

Εξάλλου, η ιρανική κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι σήμερα Σάββατο θα γίνουν συγκεντρώσεις και εκδηλώσεις για να τιμηθούν οι φιλοκυβερνητικές διαδηλώσεις του 2009 σε αντίδραση στις διαδηλώσεις των ρεφορμιστών.

Η Ουάσινγκτον «καταδίκασε σθεναρά τις συλλήψεις ειρηνικών διαδηλωτών» στο Ιράν και προέτρεψε «όλες τις χώρες να ταχθούν δημόσια υπέρ του ιρανικού λαού και των απαιτήσεών του να αποκτήσει θεμελιώδη δικαιώματα και να τερματιστεί η διαφθορά», ανέφερε σε ανακοίνωσή του, που υπογράφεται από την εκπρόσωπό του Χέδερ Νάουερτ, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Κατά τη Νάουερτ, «οι ιρανοί ηγέτες μεταμόρφωσαν μια χώρα που ευημερούσε και είχε μια πλούσια ιστορία και πολιτισμό σε ένα κακοποιό κράτος το οποίο εξάγει κυρίως βία, αιματοχυσία και χάος».

Πηγή: ΑΠΕ, REUTERS

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή