Μεξικό: Ένας δήμαρχος δολοφονήθηκε στη νότια Πολιτεία Γκερέρο

Μεξικό: Ένας δήμαρχος δολοφονήθηκε στη νότια Πολιτεία Γκερέρο

1' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια ομάδα άγνωστων ενόπλων δολοφόνησε έναν δήμαρχο στην Πολιτεία Γκερέρο, στο νότιο Μεξικό, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές την Παρασκευή.

Ο Αρτούρο Γκόμες, δήμαρχος της πόλης Πετατλάν, δολοφονήθηκε το βράδυ της Πέμπτης ενώ δειπνούσε σε ένα εστιατόριο, διευκρίνισε ο Ρομπέρτο Άλβαρες, εκπρόσωπος της πολιτειακής κυβέρνησης στη Γκερέρο.

Τραυματισμένος στον θώρακα και στο κεφάλι, διακομίστηκε σε νοσοκομείο, αλλά οι γιατροί δεν μπόρεσαν να τον κρατήσουν στη ζωή.

Ο κυβερνήτης της Πολιτείας Γκερέρο, ο Έκτορ Αστουδίγιο Φλόρες, καταδίκασε τη δολοφονία αυτή και έδωσε εντολή στην εισαγγελία να διαλευκάνει το έγκλημα.

Ο Αρτούρο Γκόμες είναι ο δεύτερος δήμαρχος του Κόμματος Δημοκρατικής Επανάστασης (PRD) που δολοφονείται στην Πολιτεία Γκερέρο μέσα στα δύο τελευταία χρόνια. Την ίδια περίοδο έχουν δολοφονηθεί επίσης τέσσερις πρώην δήμαρχοι στην ίδια Πολιτεία.

Περίπου πενήντα δήμαρχοι έχουν δολοφονηθεί στο Μεξικό από το 2003, σύμφωνα με την Εθνική Ένωση Δημάρχων της χώρας.

Σύμφωνα με έγγραφα της μεξικανικής δικαιοσύνης, πολλοί από αυτούς τους αξιωματούχους της αυτοδιοίκησης είχαν δεχθεί απειλές από συμμορίες που διακινούν ναρκωτικά, που απαιτούσαν τη συνεργασία τους και την προστασία τους.

Εξάλλου, πολλοί δήμαρχοι έχουν συλληφθεί καθώς κατηγορούνται για σχέσεις με το οργανωμένο έγκλημα.

Πάνω από 196.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στο Μεξικό αφότου η κυβέρνηση εξαπέλυσε το 2006 τον λεγόμενο πόλεμο εναντίον των ναρκωτικών, αναπτύσσοντας τον στρατό στο εσωτερικό. Τα επίσημα, κυβερνητικά στοιχεία δεν διευκρινίζουν πόσα από τα θύματα συνδέονταν με τις συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος.

Πηγή: ΑΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή