Δύο νεκροί διαδηλωτές στις χθεσινές οδομαχίες στο Ιράν

Δύο νεκροί διαδηλωτές στις χθεσινές οδομαχίες στο Ιράν

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια συγκρούσεων, χθες βράδυ, στο πλαίσιο διαδήλωσης στην πόλη Ντορούντ (δυτικό Ιράν), με κυβερνητικούς αξιωματούχους να διατείνονται πως τα θύματα έπεσαν από σφαίρες ξένων πρακτόρων και όχι της αστυνομίας, μεταδίδει το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της Ισλαμικής Δημοκρατίας. 

«Υπήρξε μία παράνομη διαδήλωση χθες βράδυ και κάποιος αριθμός ανθρώπων κατέβηκε στους δρόμους και δυστυχώς δύο άνθρωποι έπεσαν νεκροί στη διάρκεια των συγκρούσεων», δήλωσε στο ίδιο δίκτυο ο αναπληρωτής κυβερνήτης της επαρχίας Λορεστάν Χαμπιμπολάχ Χοτζαστεχπούρ.

«Πυρά δεν εβλήθησαν από την αστυνομία και τις δυνάμεις ασφαλείας. Έχουμε βρει ενδείξεις πως στις συγκρούσεις είχαν αναμειχθεί εχθροί της επανάστασης, ομάδες Τακφιρί και ξένοι πράκτορες», δήλωσε ο ίδιος. Ο όρος Τακφιρί αναφέρεται στα μαχητικά στελέχη Σουνιτών, που αντιτίθενται στο σιιτικό Ισλαμιστικό κράτος του Ιράν.

Η διαδήλωση στην επαρχιακή πόλη έλαβε χώρα στο πλαίσιο ενός τριημέρου μαζικών διαδηλώσεων σε πολλά σημεία της χώρας κατά της πτώσης του βιοτικού επιπέδου και της διαφθοράς. Το κύμα διαμαρτυρίας που βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη στην Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν, είναι το μεγαλύτερο που βιώνει η χώρα από το 2009, έχοντας ήδη λάβει βίαιες διαστάσεις, με συγκρούσεις αστυνομίας – διαδηλωτών στην Τεχεράνη και άλλες πόλεις. 

Το πανίσχυρο σώμα των Φρουρών της Επανάστασης έχει ήδη προειδοποιήσει τους διαδηλωτές πως αν συνεχίσουν να κατεβαίνουν στους δρόμους, θα αντιμετωπίσουν τη «σιδηρά πυγμή» τους, ενώ οι ιρανικές αρχές κατηγορούν πράκτορες ξένων δυνάμεων και εσωτερικούς «εχθρούς της Ιρανικής Επανάστασης» για το εκτεταμένο κύμα διαμαρτυρίας. 

Πέραν της αστυνομικής καταστολής των διαδηλώσεων, το ιρανικό κράτος προχώρησε στον περιορισμό της πρόσβασης μέσω κινητών τηλεφώνων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης Telegram και Instagram, μετέδωσαν ιρανικά πρακτορεία ειδήσεων καθώς και η κρατική τηλεόραση επικαλούμενη καλά πληροφορημένη πηγή.

«Αποφασίσθηκε στο υψηλότερο επίπεδο των υπηρεσιών ασφαλείας να περιορισθεί η πρόσβαση στο Telegram (εφαρμογή μηνυμάτων) και στο Instagram», δήλωσε η πηγή, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση.

Οι αρχές κατηγορούν «αντεπαναστατικές» οργανώσεις, που έχουν την έδρα τους στο εξωτερικό, ότι χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ιδιαίτερα το Telegram, για να καλούν τον κόσμο να διαδηλώνει και να χρησιμοποιεί βόμβες Μολότοφ και πυροβόλα όπλα.

«Χθες το βράδυ, ορισμένα αντεπαναστατικά στοιχεία χρησιμοποίησαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να μάθουν στον κόσμο τη χρήση πυροβόλων όπλων και κοκτέιλ Μολότοφ», δήλωσε χαρακτηριστικά στην κρατική τηλεόραση ο υπουργός Τηλεπικοινωνιών Μοχαμάντ Τζαβάντ Αζαρί.

(Πηγή: ΑΠΕ, BBC, Reuters)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή