Ο μεγιστάνας του Σκορπιού σε νέα διαμάχη με κορυφαίο οίκο δημοπρασιών

Ο μεγιστάνας του Σκορπιού σε νέα διαμάχη με κορυφαίο οίκο δημοπρασιών

4' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δικαστική διαμάχη σε υψηλούς τόνους έχει ξεσπάσει ανάμεσα στον Ρώσο μεγιστάνα, Ντιμίτρι Ριμπολόβλεφ και έναν από τους κορυφαίους οίκους δημοπρασιών στον κόσμο, τον Sotheby's.

Αυτή τη φορά, ο ιδιοκτήτης του Σκορπιού κατηγορεί τον οίκο Sotheby's ότι συνεργαζόταν με τον πρώην σύμβουλό του, τον Ελβετό Υβ Μπουβιέ, για να του πουλήσουν τους πίνακες σε τιμές υψηλότερες από τις εκτιμώμενες αντικειμενικές τιμές της αγοράς.

Ένας πίνακας του Γκούσταβ Κλιμτ, υπό τον τίτλο Water Serpents ΙΙ, αποτέλεσε την αφορμή για αυτή τη νέα διαμάχη. Ο Ελβετός, πρώην συνεργάτης του Ριμπολόβλεφ, τον Σεπτέμβριο του 2012, χαρακτήρισε το συγκεκριμένο έργο τέχνης, ως «μια βόμβα ομορφιάς και αισθησιασμού» σε ένα email που προσκαλούσε την ομάδα του Ρώσου να δει τον πίνακα από κοντά. Εκείνος, ο οποίος χαρακτηρίζεται από την ιδιαίτερη αδυναμία του στα έργα τέχνης, πέταξε κατευθείαν για Βιέννη με το ιδιωτικό τζετ του, όπου πήγε να δει τον καμβά με τις γυναίκες να επιπλέουν σε μια χρυσοποίκιλτη θάλασσα.

Λίγο μετά, ο Ριμπολόβλεφ συμφώνησε να αγοράσει το έργο με τον Μπουβιέ να παίρνει προμήθεια 2 τοις εκατό. Σύμφωνα με τη νομική ομάδα του Ρώσου μεγιστάνα, υπήρχαν πολλά από πίσω που εκείνος δε γνώριζε τη δεδομένη στιγμή, τα οποία φαίνεται ότι θα εμπλέξουν το Sotheby's στο μεγαλύτερο διεθνές σκάνδαλο του κόσμου της τέχνης.

Σύμφωνα με το Bloomberg, όταν ο Ρώσος πήγε να δει τον πίνακα στη Βιέννη, ανάμεσα στους λίγους παρευρισκομένους ήταν ένας ακόμα άνδρας, τον οποίο δε σύστησαν στον Ριμπολόβλεφ. Ο άνδρας αυτός ήταν ο Σάμιουελ Βαλέτ, ο αντιπρόεδρος ιδιωτικών πωλήσεων του Sotheby’s παγκοσμίως -κάτι που ο Ρώσος έμαθε πολύ αργότερα.

Μάλιστα, ο Βαλέτ έπαιξε σημαντικό ρόλο ρόλο και σε άλλες πωλήσεις που αφορούσαν το Ρώσο δισεκατομμυριούχο. Ο Μπουβιέ προωθούσε στους συμβούλους του Ριμπολόβλεφ τις εκτιμήσεις του Βαλέτ για τα έργα που ο Ελβετός αγόραζε ιδιωτικά, μέσω Sotheby's, και μετά έδινε στο Ρώσο σε υψηλότερες τιμές.

Χαρακτηριστικό είναι ότι λίγες εβδομάδες μετά την επίσκεψή του στη Βιέννη, ο Ριμπολόβλεφ συμφώνησε να αγοράσει τον πίνακα για 183 εκατομμύρια δολάρια από τον Μπουβιέ, στον οποίο πλήρωσε μια προκαταβολή, σύμφωνα με ένα τιμολόγιο της συμφωνίας. Την ίδια στιγμή, ο Ελβετός έκανε διαπραγματεύσεις για να αγοράσει το έργο ιδιωτικά στο Sotheby’s για 112 εκατομμύρια δολάρια. Ανάλογα παραδείγματα αποτελούν τον πυρήνα του παγκόσμιου δικαστικού πολέμου που έχει ξεκινήσει ο Ριμπολόβλεφ για σχεδόν σαράντα έργα καλλιτεχνών όπως οι Ντα Βίντσι, Πικάσο, Μονέ και άλλων, που έχει αγοράσει. Ο Ριμπολόβλεφ κατηγορεί τον Μπουβιέ ότι του παρουσιάστηκε ψευδώς ως διαμεσολαβητής που έπαιρνε προμήθεια από συμφωνίες. Ισχυρίζεται ότι, στην πραγματικότητα, αγόραζε τα έργα ο ίδιος και μετά το μεταπωλούσε στο Ρώσο τσεπώνοντας συνολικά 1 δισεκατομμύριο δολάρια με τις ανατιμήσεις.

Πως εμπλέκεται ο Sotheby's

Ο κορυφαίος οίκος δημοπρασιών, εμπλέκεται σε περισσότερες από δέκα αγοραπωλησίες σύμφωνα με δικαστικά αρχεία, ωστόσο αρνείται ότι έχει κάποια ανάμειξη σε αδικοπραγία. Οι δικηγόροι του Ριμπολόβλεφ ισχυρίζονται ότι ο οίκος βοήθησε και υποκίνησε την φερόμενη απάτη του Μπουβιέ.

«Ο Sotheby's φαίνεται ότι βοήθησε τον κ. Μπουβιέ να παραπλανήσει και να παρακινήσει τους πελάτες μας να αγοράσουν έργα τέχνης σε τιμές ιδιαίτερα φουσκωμένες συγκριτικά με τις τιμές στις οποίες ο εκείνος απέκτησε τα έργα τέχνης από το Sotheby's ή άλλους πωλητές», είπε η Ελβετή δικηγόρος του Ρώσου μεγιστάνα.

Παρόλο που ο Sotheby's είναι γνωστός για τις δημοπρασίες του, ο Βαλέτ που λέγεται ότι εμπλέκεται στο σκάνδαλο είναι πρόσωπο-κλειδί στις αγοραπωλησίες που κάνει ο οίκος μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, με τον Μπουβιέ να είναι ο πιο πολύτιμος πελάτης του.

Σύμφωνα με τα έγγραφα που εξέτασε το Bloomberg, ο Βαλέτ παρείχε ανεπίσημα εκτιμήσεις των έργων για τις αγοραπωλησίες, οι οποίες εν τέλει ήταν αυτές που προωθούνταν στην ομάδα του Ριμπολόβλεφ αλλά, οι εκτιμώμενες αυτές τιμές ήταν πολύ μεγαλύτερες από αυτά που έδωσε ο Μπουβιέ στο Sotheby’s στις ιδιωτικές αγοραπωλησίες.

Για παράδειγμα, ένα γλυπτό του Μοντιλιάνι, που αγόρασε ιδιωτικά από τον Sotheby's για 31,5 εκατ. ευρώ ο Μπουβιέ, τον Σεπτέμβρη του 2012, ο Ριμπολόβλεφ πλήρωσε 62,5 εκατ. τον Ιανουάριο του 2013.

Ο Μπουβιέ, αρνείται τα πάντα και τονίζει ότι σε περίπτωση που η υπόθεση φτάσει στα δικαστήρια, θα το αποδείξει και εκεί. Ένας δικηγόρος του σχολίασε ότι δεν μπορεί κάποιος απλώς να στηρίζεται σε τιμολόγια σε τέτοιες περιπτώσεις, ως απόδειξη πληρωμής.

Το ρετιρέ στη Νέα Υόρκη

Ο Βαλέτ, ήταν παρών όταν ο Ριμπολόβλεφ είδε ένα ακόμη έργο που πωλούσε ο Sotheby's, το Σαλβατόρ Μούντι του Λεονάρντο Ντα Βίντσι, στο ρετιρέ της κόρης του Ρώσου μεγιστάνα στη Νέα Υόρκη. Όπως υποστήριξε στο δικαστήριο, ο Βαλέτ δεν είχε συνειδητοποιήσει ποιος ήταν ο Ριμπολόβλεφ αλλά τον αναγνώρισε από προηγούμενη αγοραπωλησία, ενώ ούτε ο ίδιος ο Ρώσος γνώριζε για την παρουσία του εκτιμητή. Ο Sotheby’s πούλησε ιδιωτικά στον Μπουβιέ τον πίνακα του Ντα Βίντσι για 40 εκατομμύρια δολάρια και εκείνος μετά τον πέρασε στο Ρώσο δισεκατομμυριούχο για 127 εκατομμύρια δολάρια.

Διεθνείς δικαστικές διαμάχες

Η ομάδα του Ριμπολόβλεφ θέλει να εκδικαστεί η υπόθεση στο Λονδίνο, διότι εκεί είναι η έδρα της σχετικής μονάδας του Sotheby's αλλά και του Βαλέτ. Τα δικαστήρια του Λονδίνου, έχουν εκδικάσει παρόμοιες διεθνείς υποθέσεις τέχνης στο παρελθόν και έχουν καταδικάσει εμπόρους τέχνης που δεν είχαν αποκαλύψει κέρδη που είχαν βγάλει από μια αγοραπωλησία. Ο Μπουβιέ και ο οίκος Sotheby's προσπαθούν να μπλοκάρουν το αίτημα του Ριμπολόβλεφ για να δοθούν τα έγγραφα στη δημοσιότητα, λέγοντας ότι η νομική ομάδα του Ρώσου δεν προσπάθησε να χρησιμοποιήσει αυτά τα έγγραφα στο Μονακό, όπου ξεκίνησε η διαμάχη μεταξύ των δύο ανδρών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή