Γερμανική έρευνα για σχέση προσφύγων και εγκληματικότητας

Γερμανική έρευνα για σχέση προσφύγων και εγκληματικότητας

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΝΝΟΒΕΡΟ. Τέσσερα πολύ ενδιαφέροντα συμπεράσματα, για το ζήτημα της εγκληματικότητας των προσφύγων μακριά από υστερικές κορώνες, άντλησε έρευνα του Γερμανού εγκληματολόγου Κρίστιαν Πφάιφερ, που παρουσιάστηκε από το περιοδικό Spiegel.

Το πρώτο συμπέρασμα της έρευνας, που εστίασε στο κρατίδιο της Κάτω Σαξονίας, είναι ότι η έλευση προσφύγων πράγματι συνδέεται με ελαφρά αύξηση των ποσοστών εγκληματικότητας. Συγκεκριμένα, ανάμεσα στο 2014 και το 2016, η εγκληματικότητα στο κρατίδιο αυξήθηκε κατά 10,4% και η αύξηση αυτή οφείλεται κατά τα εννέα δέκατα στους αιτούντες άσυλο. Ο Πφάιφερ σημειώνει ότι αυτό δεν προξενεί έκπληξη, γιατί πολλοί από τους ανθρώπους που έφθασαν εκείνη την περίοδο στη Γερμανία ήταν νεαροί άνδρες στην ηλικιακή ομάδα που παντού συνδέεται με μεγαλύτερη παραβατικότητα.

Το δεύτερο συμπέρασμα είναι ότι στα σοβαρά εγκλήματα, τα θύματα ήταν κατά κύριο λόγο ομοεθνείς των προσφύγων. Στα εγκλήματα κατά της ζωής, το 90% των θυμάτων ήταν άλλοι πρόσφυγες ή άλλοι ξένοι, το ίδιο και στα τρία τέταρτα των περιστατικών πρόκλησης βαριάς σωματικής βλάβης.

Το τρίτο συμπέρασμα είναι ότι η παραβατικότητα εξαρτάται από τις προοπτικές των προσφύγων στη χώρα. Συγκεκριμένα, αιτούντες άσυλο από την Αλγερία, την Τυνησία και το Μαρόκο ευθύνονταν για το 17% των περιστατικών παρόλο που αποτελούσαν μόνο το 1% των προσφύγων. Ο Πφάιφερ σημειώνει ότι αυτό συνδέεται με το γεγονός ότι οι υπήκοοι των χωρών αυτών γνωρίζουν αμέσως μόλις πατήσουν το πόδι τους στη Γερμανία ότι πρόκειται να απελαθούν, άρα τείνουν σε μεγαλύτερα ποσοστά να επιδεικνύουν αντικοινωνική συμπεριφορά. Αντίθετα, Σύριοι και Ιρακινοί, που έχουν αυξημένες πιθανότητες να λάβουν άσυλο, έχουν κάθε κίνητρο να επιδείξουν σωστή συμπεριφορά.

Το τέταρτο συμπέρασμα είναι ότι η εγκληματικότητα καλλιεργείται λόγω της απουσίας γυναικών και της συνύπαρξης πολλών νεαρών ανδρών από διαφορετικές χώρες σε περιορισμένους χώρους. «Η απουσία γυναικών λειτουργεί αρνητικά», σημειώνουν οι ερευνητές. Ο Πφάιφερ, που έχει διατελέσει υπουργός Δικαιοσύνης στο κρατίδιο της Κάτω Σαξονίας, πιστεύει ότι πρέπει να ενισχυθούν τα σύνορα και ότι δεν μπορεί η Γερμανία να υποδεχθεί κάθε άνθρωπο που έχει ανάγκη. Θεωρεί όμως καλή ιδέα να επιτραπεί η είσοδος στις οικογένειες των νεαρών ανδρών που βρίσκονται στη χώρα, ώστε να αποκτήσει μεγαλύτερη ισορροπία ο πληθυσμός των προσφύγων.

Το προσφυγικό θα αποτελέσει ένα από τα βασικά ζητήματα στις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού ανάμεσα στα CDU/CSU (Χριστιανοδημοκράτες) και το SPD (Σοσιαλδημοκράτες) που ξεκινούν στις 7 Ιανουαρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή