Οι διεθνείς φοιτητές μειώνονται, η ανάγκη περικοπών αυξάνεται

Οι διεθνείς φοιτητές μειώνονται, η ανάγκη περικοπών αυξάνεται

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο πολιτειακό πανεπιστήμιο Ράιτ στο Οχάιο δεν υπάρχουν πλέον καθηγητές γαλλικού κόρνου και τρομπονιού και δεν υπάρχει καν η ικανή κολυμβητική ομάδα. Στο πολιτειακό πανεπιστήμιο του Κάνσας, τα μαθήματα των ιταλικών ακολουθούν τον δρόμο της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας! Και στο πανεπιστήμιο του κεντρικού Μιζούρι, η διεβδομαδιαία πανεπιστημιακή εφημερίδα δημοσιεύεται μόνο διαδικτυακά σώζοντας έτσι 35.000 δολάρια σε κόστος εκτύπωσης.

Πολλά πανεπιστήμια που πίστευαν ότι η οικονομική κρίση του 2008 βρισκόταν πίσω τους, αναγκάστηκαν να κάνουν νέες περικοπές, που οφείλονται εν πολλοίς στην απώλεια διεθνών φοιτητών.

Τα πανεπιστήμια στις μεσοδυτικές πολιτείες επλήγησαν με ιδιαίτερη δριμύτητα καθώς πολλά από τα μη δημόσια πανεπιστήμια βασίζονταν οικονομικά στα δίδακτρα από τους αλλοδαπούς φοιτητές που συνήθως πληρώνουν περισσότερα από τους φοιτητές που προέρχονται από την πολιτεία.

Αυτή η κατάσταση έρχεται μία δεκαετία μετά την εκρηκτική ανάπτυξη στις εγγραφές ξένων φοιτητών, που σήμερα υπερβαίνουν το ένα εκατομμύριο σε κολέγια και εκπαιδευτικά προγράμματα των ΗΠΑ, και «γεννά» 39 δισ. δολάρια σε εισόδημα. Οι διεθνείς φοιτητές άρχισαν να μειώνονται το 2016 λόγω των μεταβαλλόμενων συνθηκών στο εξωτερικό, αλλά και της μεγάλης ανάπτυξης των πανεπιστημίων σε Καναδά, Αυστραλία και στις λοιπές αγγλόφωνες χώρες.

Μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, όπως καταγγέλλουν οι εκπαιδευτικοί, η ρητορική του και οι απόψεις του για τη μετανάστευση έκαναν ακόμα λιγότερο ελκυστικές τις ΗΠΑ στους διεθνείς φοιτητές. Η κυβέρνηση Τραμπ μελετά πολύ ενδελεχέστερα τις αιτήσεις για βίζα και έχει απαγορεύσει τα ταξίδια από κάποια κράτη, ενώ έχει γίνει δυσκολότερο για τους φοιτητές να παραμείνουν στις ΗΠΑ μετά την αποφοίτησή τους.

Αν και οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι περιγράφουν τα μέτρα ως απαραίτητα για την εθνική ασφάλεια, κάποια κολέγια έχουν πληγεί από αυτά. Σε εθνικό επίπεδο, ο αριθμός των ξένων φοιτητών περιορίστηκε κατά μέσον όρο 7% το περασμένο φθινόπωρο, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία από τη μελέτη 500 κολεγίων από το Ινστιτούτο Διεθνούς Εκπαίδευσης.

Περισσότερα από τα μισά κολέγια κατέγραψαν μειώσεις στους ξένους φοιτητές. Η μεταβολή αυτή έρχεται σε μια στιγμή που τα εκπαιδευτικά ιδρύματα αντιμετωπίζουν και μείωση των ντόπιων φοιτητών, εν μέρει λόγω της πτώσης του αριθμού των γεννήσεων που καταγράφηκε πριν από δύο δεκαετίες.

Φέτος ο αριθμός των ντόπιων φοιτητών έπεσε κατά 1%, σύμφωνα με το National Student Clearinghouse Research Center.

Aντιμέτωπο με την ανάγκη μείωσης του προϋπολογισμού του, το πολιτειακό πανεπιστήμιο του Κάνσας και το τμήμα των διδασκόντων αποφάσισε να περικόψει την ιταλική γλώσσα, μια απόφαση που θα διασώσει για το πανεπιστήμιο τον μισθό του μοναδικού καθηγητή ιταλικών, που σύμφωνα με πληροφορίες αγγίζει τις 47.000 δολάρια.

Σύμφωνα με την έρευνα του National Student Clearinghouse Research Center ελαττώθηκε και ο αριθμός των φοιτητών από Ινδία και Κίνα, τις δύο μεγαλύτερες πηγές ξένων φοιτητών. Ανάμεσα στις χώρες που καλύπτονται από την απαγόρευση Τραμπ περιλαμβάνεται και το Ιράν, αν και μπορεί ακόμη να στείλει φοιτητές στις ΗΠΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή