Οξεία επίθεση Αγκυρας κατά Ουάσιγκτον

Οξεία επίθεση Αγκυρας κατά Ουάσιγκτον

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΓΚΥΡΑ. Η καταδίκη του Τούρκου τραπεζίτη Μεχμέτ Χακάν Ατίλα από δικαστήριο της Νέας Υόρκης, επειδή βοήθησε το Ιράν να παρακάμψει τις αμερικανικές οικονομικές κυρώσεις, «δεν έχει καμία νομική ισχύ για την Τουρκία και αντιβαίνει στη διεθνή νομοθεσία, έχει επιφέρει μεγάλη βλάβη στις σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες και ενδέχεται να έχει αρνητική επίδραση σε όλες τις μελλοντικές επιχειρήσεις», δήλωσε χθες ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπεκίρ Μποζντάγ.

Ο 47χρονος Μεχμέτ Χακάν Ατίλα, υψηλόβαθμο στέλεχος της τουρκικής κρατικής τράπεζας Halkbank, καταδικάστηκε την Τετάρτη από το ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν, στη Νέα Υόρκη, για πέντε κατηγορίες, μεταξύ των οποίων και για τη συγκεκριμένη τραπεζική απάτη, όπως και για συνωμοσία με στόχο την παραβίαση του νόμου για την επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ στο Ιράν, σε μια υπόθεση που έχει κλιμακώσει την ένταση στις σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας. Ο Τούρκος τραπεζίτης κρίθηκε αθώος για την κατηγορία του ξεπλύματος χρήματος.

Σε σχόλιο που έκανε στο Twitter, ο Μποζντάγ σημειώνει ότι η απόφαση αυτή της αμερικανικής Δικαιοσύνης αποδεικνύει σαφώς ότι οι ΗΠΑ και οι υπηρεσίες πληροφοριών τους, η CIA και το FBI, είχαν συνεργαστεί με το δίκτυο του Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο κατηγορεί η Αγκυρα ότι ενορχήστρωσε το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 στην Τουρκία. Σε συνέντευξή του στην τουρκική τηλεόραση, η οποία μεταδόθηκε απευθείας, ο Μποζντάγ χαρακτήρισε την υπόθεση «ολότελα πολιτική» και πρόσθεσε ότι η ετυμηγορία είναι απίθανο να προκαλέσει «οικονομική ζημία στην ισχυρή οικονομία της Τουρκίας».

Σε μια άλλη εξέλιξη, το τουρκικό ανώτατο εθνικό συμβούλιο ραδιοτηλεόρασης (RTUK) επέβαλε σε τηλεοπτικό σταθμό πρόστιμο σχεδόν ενός εκατομμυρίου λιρών (220.000 ευρώ) επειδή μετέδωσε εικόνες μικρών κοριτσιών να χορεύουν με σορτς σε διαγωνισμό ταλέντων. Η κίνηση αυτή είναι πιθανό να εξοργίσει περαιτέρω τους επικριτές της κυβέρνησης, που κατηγορούν τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και το AKP ότι επιδιώκουν να περιορίσουν τον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους και τα πολιτικά δικαιώματα μειονοτήτων, γκέι και γυναικών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή