Διαλύθηκε η επιτροπή που αναζητούσε ενδείξεις νοθείας

Διαλύθηκε η επιτροπή που αναζητούσε ενδείξεις νοθείας

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ο Ντόναλντ Τραμπ διέλυσε χθες την επιτροπή που είχε συστήσει υπό την αιγίδα του Λευκού Οίκου προκειμένου να διερευνήσει τον ισχυρισμό ότι υπήρξε νοθεία στις προεδρικές εκλογές του 2016. Ο Τραμπ εξελέγη πρόεδρος παρότι συγκέντρωσε 2,9 εκατομμύρια ψήφους λιγότερες από τη Χίλαρι Κλίντον, επειδή οι δικές του ψήφοι μεταφράστηκαν σε πλειοψηφία στο Κολέγιο των Εκλεκτόρων.

Ο Τραμπ είχε υποστηρίξει ότι στην πραγματικότητα κέρδισε και τη λαϊκή ψήφο, σπέρνοντας αμφιβολίες για τα θεμέλια του αμερικανικού συστήματος. Η διακομματική επιτροπή, όμως, δεν εντόπισε ενδείξεις νοθείας. Κάποιες πολιτείες, στις οποίες κυβερνούν Δημοκρατικοί, δεν συνεργάστηκαν με την επιτροπή, αλλά δεν υπήρξαν ενδείξεις νοθείας ούτε και στις υπόλοιπες πολιτείες που απέστειλαν στοιχεία.

Η επιτροπή ζητούσε από τις πολιτείες στοιχεία που υπερβαίνουν κατά πολύ τα κλασικά δεδομένα των εκλογικών καταλόγων. Συγκεκριμένα, ήθελε ονόματα, διευθύνσεις, ημερομηνίες γέννησης, εγγραφή σε πολιτικά κόμματα, τέσσερα ψηφία από τον αριθμό κοινωνικής ασφάλισης και το ιστορικό εκλογικής συμπεριφοράς. Οι Δημοκρατικοί υποψιάζονταν ότι οι Ρεπουμπλικανοί σκόπευαν να χρησιμοποιήσουν τα στοιχεία αυτά προκειμένου να βελτιώσουν τις πολυάριθμες τεχνικές αποκλεισμού από την εκλογική διαδικασία κοινωνικών ομάδων που τείνουν να ψηφίζουν το Δημοκρατικό Κόμμα.

Η επιτροπή αντιμετώπιζε δεκάδες μηνύσεις για τον τρόπο με τον οποίο διαχειριζόταν τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών. «Αντί να εμπλακούμε σε ατελείωτες νομικές μάχες με τα χρήματα των φορολογουμένων, υπέγραψα διάταγμα που διαλύει την επιτροπή και ζήτησα από το υπουργείο Εθνικής Ασφαλείας να εξετάσει τα ζητήματα αυτά και να προσδιορίσει τα επόμενα βήματα», ανακοίνωσε ο πρόεδρος Τραμπ.

Το ερώτημα είναι τι σχέση έχει το υπουργείο Εθνικής Ασφαλείας με τη διενέργεια εκλογών. «Το υπουργείο αυτό λειτουργεί στο σκοτάδι», δήλωσε στους «Τάιμς της Νέας Υόρκης» ο Μάθιου Ντάνλαπ, μέλος της επιτροπής, που επέκρινε σφόδρα τη λειτουργία της. «Χάνεται κάθε ευκαιρία να γίνει η έρευνα αυτή δημοσίως και νομίζω ότι αυτό πρέπει να μας φοβίσει»,

Κατά υπ. Δικαιοσύνης

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, χθες, ο πρώην υπεύθυνος της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ, Πολ Μάναφορτ, κατέθεσε αγωγή εναντίον του υπουργείου Δικαιοσύνης, υποστηρίζοντας ότι η έρευνα εις βάρος του έχει υπερβεί τα όρια του νόμου. Ο Μάναφορτ υποστήριξε ότι η εντολή του ειδικού εισαγγελέα Μιούλερ είναι να διερευνήσει τη ρωσική ανάμειξη στις εκλογές του 2016, αλλά οι κατηγορίες που απαγγέλθηκαν στον ίδιο με βάση την έρευνα του Μιούλερ επεκτείνονται σε άσχετα ζητήματα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή