2018, οι μεγάλες αντιπαραθέσεις του προέδρου Τραμπ

2018, οι μεγάλες αντιπαραθέσεις του προέδρου Τραμπ

3' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το 2017 ήταν το έτος που ο Ντόναλντ Τραμπ έθεσε την Αμερική και τον κόσμο σε περιπετειώδη τροχιά. Η ρηξικέλευθη πρώτη χρονιά της θητείας του προκάλεσε την έκπληξη της διεθνούς κοινότητας και θα μείνει στην ιστορία για τις αντισυμβατικές δηλώσεις εναντίον της παγκοσμιοποίησης, τις εκρηκτικές αντιπαραθέσεις, την ακαταμάχητη ανάγκη για προσοχή και την ενσυνείδητη όξυνση πολιτικών και πολιτιστικών παθών. Η νέα εποχή της μη προβλεψιμότητας και των σπασμωδικών αντιδράσεων φαίνεται πως θα προσλάβει ακόμα πιο ανησυχητικές διαστάσεις μέσα στο 2018. Την πρώτη εβδομάδα του χρόνου κυριάρχησε η σύγκρουσή του με τον άλλοτε κραταιό σύμβουλό του Στιβ Μπάνον, ο οποίος αποκάλεσε μειοδοτική και διόλου πατριωτική τη συμπεριφορά του γιου του, Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ, όταν συναντήθηκε προεκλογικά με Ρωσίδα δικηγόρο, που είχε υποσχεθεί να του παράσχει επιβαρυντικό υλικό εις βάρος της αντιπάλου του Χίλαρι Κλίντον. Η απάντηση του ίδιου του Αμερικανού προέδρου ήταν πως ο Μπάνον έχασε το μυαλό του, ενώ οι δικηγόροι του Τραμπ απειλούν να κινηθούν νομικά εις βάρος του με το επιχείρημα ότι παραβίασε τη δέσμευσή του περί εχεμύθειας. Η νέα χρονιά αναμένεται να φέρει στην επιφάνεια νέες, ακόμη σοβαρότερες αντιπαραθέσεις που θα δοκιμάσουν την αμερικανική ενότητα, την προεδρία του Τραμπ και την παγκόσμια ισορροπία.

Το μέτωπο του Ρόμπερτ Μιούλερ. Η έρευνα του ειδικού ανακριτή Ρόμπερτ Μιούλερ για τη ρωσική ανάμειξη στις εκλογές του 2016 και τις ενδεχόμενες διασυνδέσεις του επιτελείου Τραμπ με τη Ρωσία έχει προκαλέσει πολιτικό σεισμό στις ΗΠΑ. Μέχρι στιγμής, έχουν αποδοθεί κατηγορίες σε τέσσερις συνεργάτες του Τραμπ, ενώ, μετά τη συμφωνία του πρώην συμβούλου εθνικής ασφάλειας Μάικλ Φλιν για συνεργασία με τις δικαστικές αρχές, ο Μιούλερ ενδέχεται να στοχεύσει στον στενότερο κύκλο του Τραμπ. Οι υποστηρικτές του Αμερικανού προέδρου και συντηρητικά ΜΜΕ προσπαθούν να αποδομήσουν με κάθε μέσο το ηθικό και νομικό κύρος του Μιούλερ, αμφισβητώντας ευθέως την αμεροληψία της έρευνας. Επισήμως, ο Τραμπ επιλέγει να φανεί αισιόδοξος τονίζοντας πως το αποτέλεσμα της έρευνας δεν θα έχει επιβαρυντικό χαρακτήρα για τον ίδιο, ωστόσο το στρατόπεδο των Δημοκρατικών διαδίδει πως οι αποκαλύψεις του Μιούλερ θα προκαλέσουν τριγμούς στην κυβέρνηση Τραμπ και θα οδηγήσουν σε νέες απαγγελίες κατηγοριών μέσα στο 2018.

Η περίπτωση της Βόρειας Κορέας. Στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του, ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν προειδοποίησε τις ΗΠΑ πως το κουμπί για τα πυρηνικά βρίσκεται πάντα πάνω στο γραφείο του, με τον Τραμπ να απαντά πως το δικό του κουμπί είναι μεγαλύτερο και δυνατότερο. Παρά τις πομφόλυγες της ρητορικής του Κιμ Γιονγκ Ουν, το 2018 ίσως είναι η χρονιά που η Βόρεια Κορέα θα εφαρμόσει πυρηνικές κεφαλές σε διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους. Η αντίδραση του Τραμπ ενδέχεται να αλλάξει τον ρου της παγκόσμιας ιστορίας, καθώς, σε περίπτωση που ο ίδιος επιλέξει την οδό της στρατιωτικής απάντησης, οι συνέπειες θα είναι ανυπολόγιστες. Οι σχέσεις ΗΠΑ και Βόρειας Κορέας έχουν περιέλθει σε τέλμα και το παράθυρο ενός πυρηνικού πολέμου είναι ορθάνοιχτο, αν και η διαλλακτικότητα του Κιμ Γιονγκ Ουν για άμβλυνση των εντάσεων με τη Νότια Κορέα αποτελεί ένα θετικό σημάδι προόδου.

Οι ενδιάμεσες (midterm) εκλογές για το Κογκρέσο. Οι ενδιάμεσες εκλογές της 6ης Νοεμβρίου 2018 θα έχουν έντονο δημοψηφισματικό χαρακτήρα για την επικύρωση της αξιοπιστίας της κυβέρνησης Τραμπ. Στις κάλπες θα τεθούν σε εκλογή και οι 435 έδρες της Βουλής των Αντιπροσώπων καθώς και 33 έδρες της Γερουσίας. Οι Δημοκρατικοί έχουν αναπτερωμένες ελπίδες για επικράτηση στη Βουλή και τη Γερουσία, καθώς βρίσκονται ήδη σε νικηφόρα τροχιά μετά τις εκλογές στις πολιτείες της Βιρτζίνια και του Νιου Τζέρσεϊ και την εκλογή του Δημοκρατικού Νταγκ Τζόουνς στην Αλαμπάμα.

Παράλληλα, η δημοτικότητα του Τραμπ έχει πέσει κάτω από 40%, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, με αποτέλεσμα να μη θεωρείται σίγουρο εάν ο Αμερικανός πρόεδρος θα ξανακατέβει στις εκλογές του 2020. Οι Ρεπουμπλικανοί ελπίζουν πως η καλπάζουσα οικονομία, το χαμηλό ποσοστό ανεργίας και η άνθηση της χρηματιστηριακής αγοράς θα καταφέρουν να ενισχύσουν το προφίλ του Τραμπ. Ωστόσο, ούτε για τους Δημοκρατικούς θα είναι εύκολη η μάχη, καθώς θα πρέπει να αγωνιστούν σκληρά για να υπερασπιστούν δέκα έδρες για τη Γερουσία σε πολιτείες όπου ο Τραμπ είχε νικήσει το 2016.

Την ίδια στιγμή, οι Ρεπουμπλικανοί θα πρέπει να επιλύσουν καίρια αδιέξοδα στο Κογκρέσο, με σημεία αναφοράς τη χρηματοδότηση της κυβέρνησης, την ανανέωση ασφαλιστικού προγράμματος υγείας για ανηλίκους και το νομικό καθεστώς χιλιάδων μεταναστών χωρίς έγγραφα. Τα ζητήματα αυτά θα δοκιμάσουν το νέο πνεύμα ενότητας ανάμεσα στον Τραμπ και τους Ρεπουμπλικανούς γερουσιαστές μετά τον θρίαμβο της φορολογικής μεταρρύθμισης, παρά τη διάχυτη αίσθηση διχασμού που επικρατεί ανάμεσα στα ηγετικά στελέχη των Ρεπουμπλικανών ως προς τις επόμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή