Κύπρος: Εορτασμοί των Θεοφανείων στις ελεύθερες περιοχές και σε κατεχόμενες εκκλησίες

Κύπρος: Εορτασμοί των Θεοφανείων στις ελεύθερες περιοχές και σε κατεχόμενες εκκλησίες

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με λαμπρότητα γιορτάστηκαν σήμερα τα Θεοφάνια σε όλους τους ιερούς ναούς της ελεύθερης Κύπρου και σε μερικές κατεχόμενες εκκλησίες.

Ο επίσημος εορτασμός έγινε κοντά στη ναυτική βάση Ζυγίου, όπου της θείας λειτουργίας προέστη ο αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος στην παρουσία του Προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη και των αρχών.

Ακολούθησε, ο αγιασμός των υδάτων και η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού στο Αλιευτικό Καταφύγιο Ζυγίου.

Μιλώντας μετά την τελετή καθαγιασμού των νερών, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ευχήθηκε το 2018 να είναι χρόνος ειρήνης και δημιουργίας. «Από την πλευρά μας θα προσπαθήσουμε, μέσα σε κλίμα συναίνεσης και δημιουργικότητας, να πράξουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό ώστε να ακολουθήσουν καλύτερες μέρες για όλους», ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης.

Εξ άλλου, ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου δήλωσε ότι για να έρθουν καλύτερες μέρες εξαρτάται όχι μόνο από την κυβέρνηση, αλλά και από τον λαό. «Όλοι πρέπει να εργαστούμε προς αυτή την κατεύθυνση με ομόνοια, αγάπη και αδελφοσύνη, και τότε ο Θεός θα μας ευλογήσει ώστε να έχουμε καλή λύση του Κυπριακού, αλλά και όλα τα αγαθά του», είπε ο αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος.

Τα Θεοφάνια γιορτάστηκαν επίσης στην κατεχόμενη πόλη της Αμμοχώστου. Η Θεία Λειτουργία και ο Μέγας Αγιασμός των Θεοφανίων έγινε στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Εξορινού, στην εντός των τειχών τουρκοκυπριακή συνοικία της Αμμοχώστου. Ακολούθησε η τελετή κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού και ο καθαγιασμός των υδάτων στην παραλία "Γλώσσα", όπου παραδοσιακά γινόταν η τελετή και πριν από την εισβολή.

Πολλοί πιστοί από τις ελεύθερες και κατεχόμενες περιοχές παρακολούθησαν τη λειτουργία των Θεοφανίων στην κατεχόμενη Αγία Τριάδα. Ο καθιερωμένος καθαγιασμός των υδάτων έγινε στον κόλπο του Αγίου Θύρσου στην κοντινή Γιαλούσα.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή