Πέθανε ο θρυλικός Αμερικανός αστροναύτης Τζον Γιανγκ

Πέθανε ο θρυλικός Αμερικανός αστροναύτης Τζον Γιανγκ

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πέθανε σε ηλικία 87 ετών ο θρυλικός Αμερικανός αστροναύτης Τζον Γιανγκ, ένας από τους τρεις ανθρώπους που ταξίδεψαν στο φεγγάρι δύο φορές, και ο διοικητής της πρώτης επανδρωμένης αποστολής με διαστημικό λεωφορείο, ανακοίνωσε σήμερα η NASA. Ο θάνατος του 87χρονου αστροναύτη προήλθε από πνευμονία.

«Η NASA και ο κόσμος χάσανε έναν πρωτοπόρο. H ιστορική καριέρα του αστροναύτη Τζον Γιανγκ διαπερνά τρεις γενιές διαστημικών πτήσεων. Θα σταθούμε στους ώμους του, καθώς ατενίζουμε προς το επόμενο ανθρώπινο σύνορο», αναφέρει η ανακοίνωση του επικεφαλής της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας, Ρόμπερτ Λάιτφουτ. 

Ο Γιανγκ, ο οποίος ήταν ο ένατος άνθρωπος που πάτησε στη Σελήνη, όντας επικεφαλής της διαστημικής αποστολής Απόλλων 16 το 1972, είχε τη μεγαλύτερη σε διάρκεια καριέρα από οποιονδήποτε άλλον αστροναύτη στην ιστορία των ΗΠΑ, έχοντας στο ενεργητικό του έξι διαστημικές αποστολές σε διάστημα 42 ετών. Αποχώρησε οριστικά από την ενεργό δράση το 2004, έχοντας ξεκινήσε την καριέρα του στη NASA το 1962. 

«Ο Τζον ήταν ένας από την ομάδα των πρώιμων πρωτοπόρων του διαστήματος, των οποίων η γενναιότητα και η αφοσίωση πυροδότησε τις πρώτες σπουδαίες διαστημικές επιστυχίες του έθνους μας», προσέθεσε ο Λάιτφουτ.

Σταθμός στην καριέρα του υπήρξε η συμμετοχή του στη διαστημική αποστολή «Απόλλων 10», η οποία ταξίδεψε στο φεγγάρι δοκιμαστικά, δύο μήνες πριν από την προσελήνωση της διαστημικής αποστολής «Απόλλων 11». 

Ο Γιανγκ ταξίδεψε στο διάστημα δύο φορές στο πλαίσιο του προγράμματος Gemini της NASA στα μέσα της δεκαετίας του '60, δύο φορές στις αποστολές του προγράμματος «Απόλλων» και άλλες δύο με διαστημικά λεωφορεία τη δεκαετία του '80. Ήταν ο μοναδικός αστροναύτης που πέταξε και στα τρία διαστημικά προγράμματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή