ΚΟΣΜΟΣ

Στις καλπες 190.551 Toυρκοκύπριοι για τη σύνθεση της νέας «βουλής»

stis-kalpes-190-551-toyrkokyprioi-gia-ti-synthesi-tis-neas-voylis

Συνολικά 190.551 Τουρκοκύπριοι ψηφοφόροι αποφασίζουν σήμερα για την διαμόρφωση του νέου τουρκοκυπριακού πολιτικού σκηνικού. Στις πρόωρες, γενικές «βουλευτικές εκλογές» τα παραδοσιακά κόμματα αναμετριόνται με τις νέες ανερχόμενες πολιτικές δυνάμεις της δεύτερης μεγαλύτερης κοινότητας της Κύπρου.

Η ψηφοφορία η οποία ξεκίνησε το πρωί της Κυριακής, θα ολοκληρωθεί, εκτός απροόπτου, στις 18:00. Μέχρι τις 19:00 τα τ/κ μέσα ενημέρωσης δεν θα μπορούν να μεταδώσουν τα αποτελέσματα των εκλογών εξαιτίας των «εκλογικών απαγορεύσεων» που τέθηκαν σε ισχύ πριν από λίγες ώρες.

Για πρώτη φορά, τα αποτελέσματα των «εκλογών» ενδέχεται να ανακοινωθούν με μεγάλη καθυστέρηση. Αυτό οφείλεται στον νέο, περίπλοκο «εκλογικό» νόμο της τ/κ πλευράς. Την Κυριακή, οι τ/κ ψηφοφόροι εκτός από κόμματα, θα έχουν την δυνατότητα να ψηφίσουν και υποψήφιους, αλλά και ανεξάρτητες υποψηφιότητες. Η περίφημη «μεικτή» ψήφος σε συνδυασμό με τους εκατοντάδες υποψήφιους, αναμένεται να προκαλέσει αξιοσημείωτη καθυστέρηση στην καταμέτρηση. Σύμφωνα με τ/κ αναλυτές, τα πρώτα ανεπίσημα αποτελέσματα δεν αποκλείεται να έρθουν να ανακοινωθούν αργά την νύχτα της Κυριακής ή ακόμη και τις πρώτες ώρες της Δευτέρας.

Στις «εκλογές» συμμετέχουν τα εξής κόμματα και σχηματισμοί:
Κόμμα Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ), Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (ΡΤΚ), Δημοκρατικό Κόμμα (ΔΚ), Κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας (ΚΚΔ), Κόμμα του Λαού (ΚΛ), Κόμμα της Αναγέννησης (ΚΑ), Κόμμα Κοινοτικής Λύτρωσης-Κόμμα Ενωμένης Κύπρου-Νέες Δυνάμεις, Εθνικιστικό Κόμμα Δημοκρατίας (ΕΚΔ) και ανεξάρτητοι υποψήφιοι.

Οι τρεις πρωταγωνιστές

Λίγο πριν το άνοιγμα της κάλπης τρεις παράγοντες διαδραμάτιζαν σημαντικό ρόλο στο τ/κ πολιτικό σκηνικό: Η αιμορραγία ψήφων από τα μεγάλα κόμματα, η πιθανή «έκπληξη» εκ μέρους των νέων παραγόντων και του ΚΚΔ και η αβεβαιότητα ως προς το ποσοστό της αποχής.

Σε ότι αφορά τον πρώτο παράγοντα, όπως έχει ήδη επισημάνει η «Κ», τα δυο μεγαλύτερα κόμματα της τ/κ κοινότητας, το ΚΕΕ και το ΡΤΚ κατεβαίνουν στις «εκλογές» σε μια περίοδο κατά την οποία τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν είναι πολλά και ποικίλης φύσεως.

Συγκεκριμένα, μια μερίδα στελεχών και υποστηρικτών εντός του ΚΕΕ αναμένουν και επιδιώκουν την ήττα του κ. Όζγκιουργκιουν, έτσι ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την αλλαγή της ηγεσίας του κόμματος. Με άλλα λόγια, πιστεύουν ότι παρά την πρωτιά που αναμένεται να εξασφαλίσει το κόμμα στις «εκλογές», ο κ. Όζγκιουργκιουν δεν θα καταφέρει να εξασφαλίσει την αυτοδυναμία, ενώ ακόμη και η εκλογή του στη νέα «βουλή» θεωρείται αμφίβολη. Σε μια τέτοια περίπτωση ο Όζγκιουργκιουν θα έχει την ίδια μοίρα με τον Ιρσέν Κιουτσούκ ο οποίος μετά τις «εκλογές» του 2013 υποχρεώθηκε σε άτακτη υποχώρηση από το τ/κ πολιτικό σκηνικό.

Η εν λόγω εκτίμηση βρίσκεται σε συμφωνία με πληροφορίες της «Κ» που θέλουν τον τέως ηγέτη της τ/κ κοινότητας, Ντερβίς Έρογλου, να προσπαθεί παρασκηνιακά να ανακτήσει τον έλεγχο του ΚΕΕ και της «κοινοβουλευτικής του ομάδας» κατά τη νέα περίοδο. «Ο κ. Έρογλου έχει ξεγράψει προ πολλού τον κ. Όζγκιουργκιουν», τονίζουν οι πηγές μας, οι οποίες στρέφουν πλέον την προσοχή τους στο αναδυόμενο αστέρι της τ/κ πολιτικής σκηνής, Φαΐζ Ζουτζούογλου. Την ίδια στιγμή το έτερο «αστέρι» του ΚΕΕ, Σουνάτ Ατούν, δεν κρύβει πλέον την φιλοδοξία του για την ανάληψη της ηγεσίας της τ/κ Δεξιάς.

Δύσκολες συγκυρίες αντιμετωπίζει και το ΡΤΚ το οποίο καταβάλλει τιτάνια προσπάθεια για να κρατηθεί με νύχια και με δόντια στην δεύτερη θέση της κατάταξης των τ/κ κομμάτων και να κλείσει την ψαλίδα με το ΚΕΕ όσο το δυνατόν περισσότερο.

Το άνοιγμα της νέας ηγεσίας του ΡΤΚ σε μια ευρύτερη μερίδα της τ/κ κοινότητας είχε ως αποτέλεσμα την απογοήτευση και την αποξένωση παλαιών στελεχών του κόμματος, ενώ ο αποκλεισμός της παλαιάς ηγεσίας από τους «εκλογικούς» καταλόγους επιδείνωσε το γενικό κλίμα στο εσωτερικό του ΡΤΚ.

Την ίδια στιγμή οι αμφιταλαντεύσεις του ΡΤΚ στο πεδίο των σχέσεων της τ/κ πλευράς με την Άγκυρα δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για τον μέσο υποστηρικτή του κόμματος. Οι διπλωματικές μανούβρες του ΡΤΚ σε διάφορα πεδία που αφορούν τις σχέσεις με την Τουρκία δεν ικανοποιούν την Άγκυρα, τους έποικους και φυσικά την βάση του κόμματος.

Η πιθανή έκπληξη των νέων πρωταγωνιστών και η αποχή

Ο δεύτερος παράγοντας που απασχολεί αυτήν την ώρα την τ/κ πλευρά είναι η απόδοση που θα έχουν τα νέα κόμματα και του ΚΚΔ. Αναλυτές χαρακτηρίζουν ως «κλειστό κουτί» τα ποσοστά των ΚΛ, ΚΑ και ΚΚΔ, καθώς ακόμη και λίγο πριν το άνοιγμα την κάλπη, η πρόγνωση των εν λόγω ποσοστών αποτελούσε ένα ιδιαίτερα δύσκολο εγχείρημα το οποίο απέφυγαν πολλοί αναλυτές.

Το ΚΚΔ έχει καταφέρει να πραγματοποιήσει ανοίγματα σε ευρύτερες μερίδες της τ/κ κοινότητας, ενώ η λίστα των υποψηφίων «βουλευτών» του είναι πλούσια και το «εκλογικό» μανιφέστο του κόμματος είναι για πρώτη φορά ένα καλογραμμένο προϊόν εντατικής εργασίας.

Το Κόμμα του Λαού (ΚΛ), του τέως διαπραγματευτή Κουντρέτ Όζερσαϊ, επίσης αναμένει ένα θετικό αποτέλεσμα στις «εκλογές». Παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει σε διάφορα πεδία κατά το τελευταίο διάστημα, το κόμμα φιλοδοξεί να αναδειχθεί σε νέα ρυθμιστική δύναμη της τ/κ πολιτικής σκηνής. Την ίδια φιλοδοξία συμμερίζεται και το Κόμμα της Αναγέννησης (ΚΑ), το οποίο υποστηρίζεται κυρίως από τους εποίκους. Ωστόσο, η είσοδος του ΚΑ στην νέα «βουλή» δεν θεωρείται δεδομένη.

Εάν οι εν λόγω πολιτικοί σχηματισμοί κατορθώσουν να σημειώσουν «εκλογική» επιτυχία εις βάρος των μεγάλων κομμάτων, τότε την Δευτέρα αναμένεται να δούμε να σχηματίζεται ένα καινούργιο τ/κ πολιτικό σκηνικό με νέους πρωταγωνιστές και δεδομένα.

Τέλος, το τρίτο σημείο που απασχολεί την τ/κ κοινότητα και τους πολιτικούς αναλυτές σχετικά με τις «εκλογές» της 7ης Ιανουαρίου είναι ο νέος παράγοντας που εμφανίζεται στο προσκήνιο , η αποχή. Διάφοροι μικροί πολιτικοί σχηματισμοί και αντιπολιτευόμενες μερίδες της τ/κ κοινότητας πραγματοποιούν έκκληση προς τον τ/κ «ψηφοφόρο» να απέχει από την «εκλογική» διαδικασία.

Σε αντίθεση με τα επιτελεία των μεγάλων κομμάτων που πιστεύουν ότι την τελευταία ώρα των «εκλογών» το ποσοστό της συμμετοχής θα κυμανθεί σε ικανοποιητικά επίπεδα, κάποιοι τ/κ αναλυτές δεν αποκλείουν εκπλήξεις σε ότι αφορά την τελική απόδοση του μετώπου της αποχής.