ΗΠΑ: Προς απέλαση 200.000 μετανάστες από το Ελ Σαλβαδόρ

ΗΠΑ: Προς απέλαση 200.000 μετανάστες από το Ελ Σαλβαδόρ

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H κυβέρνηση Τραμπ θα δώσει τέλος το 2019 στις προστασίες που επιτρέπουν σε ορισμένους μετανάστες από το Ελ Σαλβαδόρ να ζουν και να εργάζονται στις ΗΠΑ, κάτι το οποίο θα φέρει περίπου 200.000 ανθρώπους μπροστά στον κίνδυνο της απέλασης, σύμφωνα με κυβερνητικές διαρροές σε αμερικανικά ΜΜΕ. 

Οι κάτοικοι του Ελ Σαλβαδόρ απέκτησαν το δικαίωμα να μεταναστεύσουν στις Ηνωμένες Πολιτείες, μετά τους δύο καταστροφικούς σεισμούς που έπληξαν τη χώρα το 2001, στο πλαίσιο του προγράμματος Προσωρινής Προστασίας της Ουάσιγκτον, το οποίο προσφέρεται σε πολίτες χωρών που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές ή άλλα παρόμοια προβλήματα.

Ο Μπαράκ Ομπάμα είχε διευρύνει τις εν λόγω προστασίες για τους Σαλβαδοριανούς, όμως η κυβέρνηση Τραμπ αποφάσισε τον τερματισμό τους τον Σεπτέμβριο του 2019. Επομένως, όποιος βρίσκεται ακόμη στις ΗΠΑ μετά την εκπνοή του προγράμματος, θα μπορεί να συλληφθεί ως παράτυπος μετανάστης και να στη συνέχεια να απελαθεί.

Το δεκαοχτάμηνο που θα μεσολαβήσει μέχρι τότε, μπορεί να αξιοποιηθεί από τους Σαλβαδοριανούς, οι οποίοι θα μπορούν να προετοιμάσουν την αναχώρησή τους. Εντούτοις, κάποιοι ελπίζουν ότι το Κογκρέσο θα εκμεταλλευτεί το χρονικό παράθυρο που δίνει η αμερικανική κυβέρνηση, ώστε να τακτοποιήσει με νόμο το ζήτημα. 

Μέσα στις επόμενες ώρες αναμένεται η επίσημη ανακοίνωση από το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ

Το Ελ Σαλβαδόρ είναι η τέταρτη σε σειρά χώρα που αφαιρείται από τη λίστα των χωρών που απολαμβάνουν Προσωρινή Προστασία επί προεδρίας Τραμπ.

Ένας μαζικός επαναπατρισμός 200.000 ανθρώπων δεν θα είναι εύκολη υπόθεση για το Ελ Σαλβαδόρ, μία από τις φτωχότερες χώρες της Νότιας Αμερικής, η οποία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στα δολάρια που στέλνουν οι μετανάστες που βρίσκονται στις ΗΠΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή