ΚΟΣΜΟΣ

Δεξαμενόπλοιο φλέγεται στη Σινική Θάλασσα

dexamenoploio-flegetai-sti-siniki-thalassa-2226543

ΣΑΓΚΑΗ. Κόλαση από φωτιά και δηλητηριώδη αέρια περέμενε χθες, δύο ημέρες μετά την τρομακτική σύγκρουση, η περιοχή γύρω από το δεξαμενόπλοιο Sanchi, στην ανατολική Σινική Θάλασσα. Σύμφωνα με τις κινεζικές αρχές, το δεξαμενόπλοιο κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή να εκραγεί και να βυθιστεί.

Στο Sanchi επέβαιναν 32 μέλη πληρώματος, εκ των οποίων τα 31 αγνοούνται και ένας βρέθηκε νεκρός. Οι ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν στο δεξαμενόπλοιο οφείλονται στο φορτίο του, το συμπύκνωμα πετρελαίου, που είναι μια ιδιαίτερα ελαφριά, ασταθής και πτητική μορφή πετρελαίου. Το δεξαμενόπλοιο, με σημαία Παναμά, εκτελούσε δρομολόγιο από το Ιράν προς τη Νότια Κορέα όταν συγκρούστηκε με το εμπορικό CF Crystal, με σημαία Χονγκ Κογκ, που μετέφερε σιτηρά από τις ΗΠΑ.

Στην περιοχή της σύγκρουσης, 160 μίλια ανοικτά από το δέλτα του ποταμού Γιαγκτσέ, επικρατούσαν χθες κακές καιρικές συνθήκες, οι οποίες εμπόδιζαν τις πυροσβεστικές επιχειρήσεις, όπου έλαβαν μέρος δυνάμεις από την Κίνα, τη Νότια Κορέα, αλλά και αμερικανικό αναγνωριστικό αεροσκάφος τύπου P-8A, που απογειώθηκε από την αμερικανική βάση στην Οκινάουα της Νότιας Ιαπωνίας. Το δεξαμενόπλοιο μετέφερε 136.000 τόνους συμπυκνώματος (ισοδύναμο με σχεδόν 1 εκατ. βαρέλια πετρελαίου). Παρότι μέρος του φορτίου θεωρείται ότι έχει ήδη διαφύγει ή έχει καεί, η θαλάσσια ρύπανση αναμένεται να είναι η χειρότερη από την πετρελαιοκηλίδα του 1991 στα ανοικτά της Ανγκόλας. Δεν υπάρχουν ενδείξεις ως προς τα αίτια της σύγκρουσης.