Αυστηρή προειδοποίηση Ιράν προς ΗΠΑ

Αυστηρή προειδοποίηση Ιράν προς ΗΠΑ

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΕΧΕΡΑΝΗ. Το Ιράν προειδοποίησε χθες ότι θα σταματήσει να δεσμεύεται από την πυρηνική συμφωνία που έχει συνάψει με τις ΗΠΑ, σε περίπτωση που ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ επιστρέψει σε πολιτική κυρώσεων αγνοώντας τη συμφωνία. Στις 13 Ιανουαρίου, ο Τραμπ αναμένεται να αποφασίσει αν θα επαναφέρει ή όχι τις κυρώσεις που επέβαλαν παλαιότερα οι ΗΠΑ στον νευραλγικό τομέα των ιρανικών εξαγωγών πετρελαίου.

Παρατηρητές θεωρούν ότι για το ξήλωμα της συμφωνίας, ο Τραμπ μπορεί να χρησιμοποιήσει ως επιχείρημα και τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που κόστισαν τη ζωή 22 ατόμων την περασμένη εβδομάδα στο Ιράν.

Οι ιρανικές αρχές κατηγόρησαν ευθέως τη CIA ως υποκινήτρια των διαδηλώσεων αυτών, κατηγορία που απέκρουσε την Κυριακή ο επικεφαλής της αμερικανικής υπηρεσίας, Μάικ Πομπέο, εκτιμώντας παράλληλα ότι οι διαδηλώσεις θα συνεχιστούν.

«Ηταν ο ιρανικός λαός. Αυτοί το ξεκίνησαν, αυτοί το συνέχισαν, ζητώντας καλύτερες συνθήκες ζωής και το τέλος του θεοκρατικού καθεστώτος», είπε ο Πομπέο. «Προσδοκώ ότι ο ιρανικός λαός θα συνεχίσει να εξεγείρεται». Τα τελευταία χρόνια οι ΗΠΑ έχουν πραγματοποιήσει μυστικές επιχειρήσεις στο Ιράν σε συνεργασία με το Ισραήλ και τη Σαουδική Αραβία. Για την αμερικανική υπηρεσία, η διείσδυση στο Ιράν είναι μια δύσκολη υπόθεση, λόγω απουσίας πρεσβείας που μπορεί να παράσχει διπλωματική κάλυψη, αλλά και λόγω της μεγάλης καχυποψίας των ιρανικών αρχών.

Πάντως, χθες, ο Ιρανός αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Χαμίντ Σαχριαρί δήλωσε ότι όλοι οι υποκινητές των διαδηλώσεων έχουν εντοπιστεί και συλληφθεί, ενώ η τιμωρία τους μπορεί να φθάσει έως την εκτέλεση. Ενας από τους εκατοντάδες συλληφθέντες, ο 22χρονος Σινά Γκανμπαρί έχασε το Σάββατο τη ζωή του, αυτοκτονώντας, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, στις τουαλέτες των φυλακών.

Χάσμα γενεών

Ο μεταρρυθμιστής Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί εκτίμησε ότι στις διαδηλώσεις έπαιξε ρόλο το χάσμα γενεών. «Δεν μπορούμε να διαλέγουμε έναν τρόπο ζωής και να λέμε στους ανθρώπους, δύο γενιές αργότερα, να ζουν έτσι. Είναι αδύνατο. Οι απόψεις της νέας γενιάς για τη ζωή και τον κόσμο είναι διαφορετικές από τις δικές μας», σημείωσε. Αναδεικνύοντας τον παράγοντα αυτό, ο Ροχανί στράφηκε εναντίον των σκληροπυρηνικών, οι οποίοι ερμήνευσαν τις διαδηλώσεις ως απότοκο δυσαρέσκειας των πολιτών από τις οικονομικές πολιτικές της κυβέρνησης Ροχανί. «Κανείς δεν είναι αθώος και ο λαός επιτρέπεται να επικρίνει τους πάντες», προσέθεσε ο Ιρανός πρόεδρος, χωρίς να αναφερθεί ρητά στο γεγονός ότι οι διαδηλωτές κραύγαζαν συνθήματα και εναντίον του 78χρονου ανώτατου θρησκευτικού ηγέτη αγιατολάχ Χαμενεΐ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή