ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Περισσότεροι από 40 άμαχοι σκοτώνονταν από εκρηκτικά κάθε ημέρα το 2017

vretania-perissoteroi-apo-40-amachoi-skotonontan-apo-ekriktika-kathe-imera-to-2017

Περισσότεροι από 40 άμαχοι σκοτώνονταν κάθε ημέρα από εκρηκτικά πέρυσι, σύμφωνα με την προκαταρκτική ανάλυση των αναφορών στον Τύπο, σημειώνοντας ραγδαία αύξηση σε σχέση με το 2016.

Αναλύοντας τις αναφορές στον αγγλόφωνο Τύπο ως το τέλος Νοεμβρίου το Ινστιτούτου Δράση κατά της Ένοπλης Βίας (AOAV) κατέγραψε 15.399 θανάτους αμάχων, αύξηση 42% σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2016.

Ο αριθμός των θανάτων μεταξύ των αμάχων από εκρηκτικά ήταν ο μεγαλύτερος από το 2011 οπότε το AOAV ξεκίνησε τις καταγραφές. Περισσότεροι από τους μισούς θανάτους οφείλονταν σε αεροπορικές επιδρομές, κυρίως στη Συρία, το Ιράκ και την Υεμένη.

«Όταν χρησιμοποιούνται εκρηκτικά σε πόλεις, το αποτέλεσμα είναι αναπόφευκτο: αθώα παιδιά και άνθρωποι θα πεθάνουν», τόνισε ο Ίεν Όβερτον εκτελεστικός διευθυντής του AOAV στο Thomson Reuters Foundation.

«Οι θάνατοι αμάχων δεν είναι απλώς μια τραγωδία, οι συνέπειες αυτής της βίας τροφοδοτεί προσφυγικές κρίσεις, πείθει πολλούς να ενταχθούν σε σαλαφιστικές- τζιχαντιστικές οργανώσεις και καταστρέφει οικογένειες και κοινότητες για δεκαετίες», πρόσθεσε.

Στον πόλεμο στην Υεμένη, ο υπό τη Σαουδική Αραβία συνασπισμός επεμβαίνει εναντίον των Χούτι προκαλώντας τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση παγκοσμίως.

Στο Ιράκ πέρυσι μαίνονταν οι μάχες των ιρακινών δυνάμεων με τη στήριξη των ΗΠΑ για την ανακατάληψη της Μοσούλης από το Ισλαμικό Κράτος.

Ο εμφύλιος στη Συρία, που είναι πλέον στον έβδομο χρόνο του, έχει αναγκάσει 11 εκατομμύρια ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Οι θάνατοι αμάχων τόσο στη Συρία όσο και στο Ιράν αυξήθηκαν κατά 50% το 2017, ενώ στη Σομαλία κατά 200% καθώς οι Σεμπάμπ εξαπέλυσαν πολύ περισσότερες επιθέσεις με αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς.

Η πιο αιματηρή επίθεση του 2017 σημειώθηκε τον Οκτώβριο στο Μογκαντίσου με παγιδευμένο με εκρηκτικά φορτηγό με αποτέλεσμα περισσότεροι από 500 άνθρωποι να σκοτωθούν.

Πηγή: ΑΠΕ -ΜΠΕ