Σχέδιο «έντονα μάτια» για την ασφάλεια

Σχέδιο «έντονα μάτια» για την ασφάλεια

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αναγνώριση προσώπου είναι καυτό θέμα στην Κίνα. Τράπεζες, αεροδρόμια ακόμα και δημόσιες τουαλέτες προσπαθούν να επιβεβαιώσουν την ταυτότητα των πολιτών αναλύοντας τα πρόσωπά τους. Ωστόσο, η αστυνομία και το κράτος ασφαλείας ήταν που αγκάλιασαν με περισσότερο ενθουσιασμό την τεχνολογία. Το πιλοτικό πρόγραμμα στο Τσονγκίνγκ αποτελεί μόνον ένα μέρος του φιλόδοξου προγράμματος που ονομάζεται «Σουέ Λιανγκ», δηλαδή «έντονα μάτια». Στόχος του είναι να διασυνδέσει τις κάμερες ασφαλείας που ήδη σκανάρουν τους δρόμους, τα εμπορικά κέντρα και τους σταθμούς των μεταφορών με ιδιωτικές κάμερες στα κτίρια, όλα σε ένα εθνικό σύστημα παρακολούθησης και μια πλατφόρμα δεδομένων. Θα χρησιμοποιεί την τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου και την τεχνητή νοημοσύνη για να αναλύσει το «βουνό» των βίντεο-αποδείξεων, για να παρακολουθήσει υπόπτους, να συντονίσει την εργασία υπηρεσιών άμεσης ανάγκης και να ελέγξει το 1,4 δισ. ανθρώπους της χώρας. Ολες οι πληροφορίες θα καταχωρίζονται σε μια τεράστια βάση δεδομένων για κάθε πολίτη, ένα «αστυνομικό σύννεφο» που στοχεύει να συγκεντρώνει δεδομένα όπως το ποινικό μητρώο και τα ιατρικά αρχεία, τις κρατήσεις των ταξιδιών, τις διαδικτυακές αγορές ακόμα και τα σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Στόχος είναι να γίνεται παρακολούθηση για το πού βρίσκονται οι άνθρωποι, τι προσπαθούν να κάνουν, τι πιστεύουν, με ποιους σχετίζονται και τελικά να τους αποδίδεται ένα «κοινωνικό σκορ» με βάση το κατά πόσον η κυβέρνηση και οι υπόλοιποι πολίτες τους θεωρούν αξιόπιστους. Οπως επισημαίνει ο Αντιαν Ζενζ, Γερμανός ακαδημαϊκός που μελέτησε την εθνική πολιτική και το κράτος ασφαλείας στη δυτική επαρχία Σιντσιάνγκ, η κυβέρνηση αποπειράται να αποκτήσει παντοδυναμία επί του πληθυσμού. «Οι τεχνολογίες παρακολούθησης δίνουν στην κυβέρνηση την εντύπωση ότι μπορεί να αποκτήσει τα επίπεδα ελέγχου που επιθυμεί», δήλωσε ο Ζενζ.

Η κινεζική κυβέρνηση συνεργάζεται αγαστά με τις εταιρείες τεχνολογίας, από τους κολοσσούς της βιομηχανίας μέχρι κάποιες μικρές νεοσύστατες επιχειρήσεις, επανδρωμένες με αποφοίτους μεγάλων αμερικανικών πανεπιστημίων και πρώην υπαλλήλους της Google και της Microsoft, που μοιάζουν να μην κατανοούν τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την ενδυνάμωση του κράτους παρακολούθησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή