Τα ρομπότ ένα βήμα πιο κοντά στο να γίνουν πιο ανθρώπινα χάρη στους ανθρώπινους μύες τους

Τα ρομπότ ένα βήμα πιο κοντά στο να γίνουν πιο ανθρώπινα χάρη στους ανθρώπινους μύες τους

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την πάροδο των χρόνων τα ρομπότ αποκτούν ολοένα και περισσότερα ανθρώπινα χαρακτηριστικά. Ορισμένα έχουν παρόμοια εμφάνιση με έναν άνθρωπο, ενώ άλλα μπορούν να συνθέσουν μουσική ή ακόμη και να κάνουν ανάποδα άλματα. Το χαρακτηριστικό όμως που προδίδει ότι πρόκειται για ρομπότ κι όχι για άνθρωπο είναι οι σκληρές και απότομες κινήσεις του.

Επιστήμονες από το ερευνητικό κέντρο Boulder’s Kiplinger του πανεπιστημίου του Κολοράντο δημιούργησαν για τα ρομπότ μύες που θα τους επιτρέπουν να είναι τόσο ευλύγιστα όσο και ένας άνθρωπος. Πρόκειται για τους ενεργοποιητές HASEL, χάρη στην αντοχή των οποίων τους επιτρέπεται να σηκώσουν ένα γαλόνι νερό ή να πιάσουν ένα μούρο χωρίς να το λιώσουν.

Η δημιουργία των μυών είναι στην πραγματικότητα μία οικονομική διαδικασία. Βασικά, πρόκειται για μικρά πουγκιά, συνήθως από σιλικόνη ή από ένα υλικό παρόμοιο με μία σακούλα από πατατάκια, γεμισμένα με φυτικό λάδι. Το κάθε πουγκί συνδέεται με ηλεκτρόδια που ωθούν τριγύρω το έλαιο, προκαλώντας συστολές και διαστολές, όπως οι ανθρώπινοι μύες.

«Αυτή είναι μία μόνο από τις πολλές εφαρμογές του», υποστήριξε ο ερευνητής Τίμοθι Μόρισεϊ στο Quartz. «Οραματιζόμαστε ρομπότ που θα μοιάζουν περισσότερο με εμάς παρά με τενεκεδένια κουτιά όπως είναι ο R2-D2 ή ο BB-9», προσθέτει επιπλέον, σημειώνοντας ότι ονειρεύεται ότι η τεχνολογία αυτή θα μπορέσει να εφαρμοστεί στην μαλακή ρομποτική ή να χρησιμοποιηθεί σε προσθετικά μέλη.

Τα πρόσφατα ευρήματα της έρευνας τους δημοσιεύτηκαν στα περιοδικά Science και Science Robotics.

Πηγή: Quartz, Επιμέλεια: Μιχαέλα Αναστασοπούλου

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή