Ερντογάν: «Απόπειρα πραξικοπήματος από τις ΗΠΑ»

Ερντογάν: «Απόπειρα πραξικοπήματος από τις ΗΠΑ»

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΓΚΥΡΑ. Ανησυχία προκαλούν τα σχέδια του τουρκικού κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ να ανοίξει γραφεία σε βαλκανικές πρωτεύουσες. Ειδικοί αναρωτιούνται για τα κίνητρα του φιλοϊσλαμικού κόμματος, το οποίο σκοπεύει να επεκτείνει τη δράση του στην ΠΓΔΜ, στη Βοσνία, στις ΗΠΑ, στη Βρετανία, τη Ρωσία, τη Γερμανία και τη Γαλλία. Ο αντιπρόεδρος του ΑΚΡ Μεχντί Εκέρ ανέφερε πρόσφατα ότι το όραμα του κόμματος δεν περιορίζεται πλέον στην Τουρκία. «Το ΑΚΡ δεν έχει απλώς ένα όραμα που περιορίζεται στην εγχώρια πολιτική σκηνή της Τουρκίας. Εχει ένα όραμα για τον κόσμο, την ανθρωπότητα και τον πολιτισμό», είχε πει στο πρακτορείο Ανατολή στα τέλη Δεκεμβρίου. Οπως επισημαίνει το Balkan Insight, τα νέα έχουν θορυβήσει πολιτικούς αναλυτές στα Βαλκάνια, που βλέπουν με καχυποψία την Τουρκία να εδραιώνει την επιρροή της στην περιοχή. Αξίζει να σημειωθεί ότι το κόμμα αυτή τη στιγμή διαθέτει μόνο δύο γραφεία στο εξωτερικό, στις Βρυξέλλες και στην κατεχόμενη Κύπρο.

Την ίδια στιγμή, οξύνεται εκ νέου η αντιπαράθεση της Αγκυρας με την Ουάσιγκτον με αφορμή την καταδίκη του Μεχμέρ Χακάν Ατίλα, στελέχους της υπό κρατικό έλεγχο τράπεζας Halkbank, με την κατηγορία ότι παραβίασε τις κυρώσεις εις βάρος του Ιράν. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καταδίκασε την αμερικανική καταδικαστική ετυμηγορία εις βάρος του Τούρκου τραπεζίτη, αποκαλώντας την «απόπειρα πολιτικού πραξικοπήματος» και κοινή προσπάθεια από τη CIA και το FBI να υπονομεύσουν την Αγκυρα. Ορισμένες μαρτυρίες στη διάρκεια της δίκης ενέπλεξαν στην υπόθεση Τούρκους αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου και του ίδιου του Τούρκου προέδρου. Ο Ερντογάν, απευθυνόμενος στο Κοινοβούλιο προς μέλη του κυβερνώντος κόμματός του AKP, υποστήριξε πως η CIA, το FBI και το δίκτυο του ιερωμένου Φετουλάχ Γκιουλέν που έχει την έδρα του στις ΗΠΑ, και τον οποίο η Τουρκία κατηγορεί για την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016, χρησιμοποιούν από κοινού την υπόθεση για να υπονομεύσουν τη χώρα του.

Στην ίδια συνεδρίαση της Εθνοσυνέλευσης ο Ερντογάν εξήγγειλε χθες τη συνέχιση της στρατιωτικής επιχείρησης στις περιοχές Αφρίν και Μανμπίτζ. Η Τουρκία είχε εξαπολύσει την επιχείρηση «Ασπίδα του Ευφράτη» στα σύνορά της με τη Συρία προκειμένου να ακυρώσει τη δημιουργία ενός «διαδρόμου τρόμου», όπως τον αποκαλεί, αποτελούμενο από τη διπλή απειλή για την Αγκυρα, του Ισλαμικού Κράτους και των Κούρδων μαχητών της Συρίας.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή