Ενόχληση Βρετανών για την αντιμετώπιση Ελισάβετ από Τραμπ

Ενόχληση Βρετανών για την αντιμετώπιση Ελισάβετ από Τραμπ

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Προτού καν οριστεί η ημερομηνία της επίσημης επίσκεψης του Αμερικανού πρόεδρου Τραμπ στη Βρετανία, η προοπτική έχει προξενήσει έντονες συζητήσεις στη χώρα, με τον υπουργό Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον να προειδοποιεί ότι «δεν είναι συνετή» η ανάκληση της πρόσκλησης. Το ζήτημα ανακινήθηκε μετά την κυκλοφορία του βιβλίου «Φωτιά και μένος», στο οποίο ο συγγραφέας Μάικλ Γουλφ ισχυρίζεται ότι ο Τραμπ αντιμετωπίζει τη βασίλισσα Ελισάβετ με όρους reality show.

«Βλέπει τη βασίλισσα με όρους τηλεοπτικής εκπομπής reality. Ετσι λειτουργεί ο Τραμπ, θα προσπαθήσει να φέρει στα μέτρα του τη βασίλισσα και τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ», είπε ο Γουλφ στην εφημερίδα Mail on Sunday. Ο Γουλφ ισχυρίστηκε επίσης ότι πήρε συνέντευξη από τον Τραμπ δύο εβδομάδες πριν από το βρετανικό δημοψήφισμα για την έξοδο από την Ε.Ε. και ο υποψήφιος πρόεδρος «δεν ήξερε καν τι είναι το Brexit».

Ως προς το ενδεχόμενο να ανακληθεί η επίσκεψη, ο Γουλφ προειδοποίησε ότι «στον Τραμπ δεν αρέσει να τον σνομπάρουν και θέλει πάντα να βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής. Το δόγμα του στην εξωτερική πολιτική είναι απλό. Εσείς οι Βρετανοί πρέπει να τον “γλείφετε” και να συμμετέχετε σε όποια γεωπολιτική φαντασίωση έχει κι εκείνος θα σας δώσει αυτό που θέλετε – μόνον όμως αν δεν τον θίγει». O συγγραφέας είχε ασυνήθιστα μεγάλη πρόσβαση στον Λευκό Οίκο κατά τη συγγραφή του βιβλίου, το οποίο ο Τραμπ υποστήριξε ότι είναι «γεμάτο ψεύδη».

Χθες, βουλευτής της αντιπολίτευσης ρώτησε τον Μπόρις Τζόνσον τι πρέπει να γίνει για να ανακληθεί η πρόσκληση. «Δεν νομίζω ότι θα ήταν συνετό. Οι ΗΠΑ είναι ο κοντινότερος και σημαντικότερος σύμμαχός μας στην ασφάλεια και την οικονομία και θα εξακολουθήσουν να είναι», απάντησε. «Η Αυτού Μεγαλειότης είναι απολύτως ικανή να διαχειριστεί με άνεση αυτόν τον Αμερικανό πρόεδρο, όπως και οποιονδήποτε Αμερικανό πρόεδρο, όπως κάνει εδώ και έξι δεκαετίες. Τους έχει δει να έρχονται και να φεύγουν». Στα 65 χρόνια βασιλείας της Ελισάβετ, ο Λευκός Οίκος έχει αλλάξει ένοικο 13 φορές, με πρώτο τον Χάρι Τρούμαν.

Η πρόσκληση που, ωστόσο, όπως φαίνεται, δεν θα λάβει ο Ντόναλντ Τραμπ αφορά τον βασιλικό γάμο που θα τελεστεί στις 19 Μαΐου στα ανάκτορα του Ουίνδσορ. Ο πρίγκιπας Χάρι, που θα νυμφευθεί την Αμερικανίδα ηθοποιό Μέγκαν Μαρκλ, είναι φίλος με τον προκάτοχο του Τραμπ, Μπαράκ Ομπάμα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή