Καταλωνία: Την επανεκλογή του Πουτζντεμόν στην προεδρία αποφάσισαν τα αποσχιστικά κόμματα

Καταλωνία: Την επανεκλογή του Πουτζντεμόν στην προεδρία αποφάσισαν τα αποσχιστικά κόμματα

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα δύο κύρια αποσχιστικά καταλανικά κόμματα, η Ρεπουμπλικανική Αριστερά της Καταλωνίας (ERC) και το Μαζί για την Καταλωνία (Junts per Catalunya/JxCAT), τα οποία συγκέντρωσαν την απόλυτη πλειοψηφία στο καταλανικό κοινοβούλιο στις πρόσφατες τοπικές εκλογές, αποφάσισαν την επανεκλογή στη θέση του προέδρου της περιφέρειας του αυτοεξόριστου στις Βρυξέλλες, πρώην επικεφαλής της Καταλωνίας, Κάρλες Πουτζντεμόν.

Μάλιστα, τα δύο κόμματα συμφώνησαν η επανεκλογή του αποπεμφθέντος πρώην προέδρου, να λάβει χώρα αργότερα αυτό τον μήνα. Ο Πουτζντεμόν, ο οποίος βρίσκεται σε αυτοεξορία στις Βρυξέλλες από τη στιγμή που αποπέμφθηκε από την ισπανική κυβέρνηση τον Οκτώβριο, αμέσως μετά την κήρυξη της ανεξαρτησίας της περιφέρειας από το καταλανικό κοινοβούλιο, αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο της άμεσης σύλληψης σε περίπτωση που επιστρέψει στην Ισπανία. Μία τυχόν επιστροφή του, το πιθανότερο είναι ότι θα τον οδηγούσε στην ίδια μοίρα με τον επικεφαλής του ERC, Οριόλ Τζουνκέρας, ο οποίος βρίσκεται στη φυλακή με τις κατηγορίες της ανταρσίας, της απόπειρας απόσχισης και της κατάχρησης δημοσίου χρήματος.

Εντούτοις, λίγο μετά τις εκλογές, ο Καταλανός πρόεδρος δήλωσε διατεθειμένος να επιστρέψει στη χώρα, σε περίπτωση που το ισπανικό κράτος του δώσει εγγυήσεις, ότι δεν θα έρθει αντιμέτωπος με την προοπτική της σύλληψης και της φυλάκισης.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Καταλανού πολιτικού, ο τελευταίος εξασφάλισε τη στήριξη του αριστερού ERC το βράδυ της Τρίτης στις Βρυξέλλες. Επίσης, ενάς εκπρόσωπος του αριστερού αποσχιστικού κόμματος επιβεβαίωσε τη συμφωνία των δύο πλευρών, προσθέτοντας ότι ο Πουτζντεμόν θα προτείνει να μιλήσει μέσω βίντεο στο περιφερειακό κοινοβούλιο αργότερα αυτό τον μήνα ή θα αναθέσει σε κάποιον βουλευτή του κόμματος του να διαβάσει τον απαραίτητο λόγο που πρέπει να δώσει πριν τη σχετική ψηφοφορία για την εκλογή προέδρου.

Το νέο καταλανικό κοινοβούλιο θα πραγματοποιήσει την πρώτη του συνεδρίαση στις 17 Ιανουαρίου, το πρώτο βήμα πριν από την αποκατάσταση της περιφερειακής κυβέρνησης, η οποία καθαιρέθηκε από την Μαδρίτη επειδή κήρυξε μονομερώς την ανεξαρτησία της. Μόλις συγκροτηθεί η βουλή, οι πιθανοί ηγέτες της περιφερειακής κυβέρνησης θα ζητήσουν ψήφο εμπιστοσύνης, παρότι μπορεί να χρειαστούν μήνες μέχρι τον σχηματισμό της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή