Πολιτικό χρώμα στην Ιταλία για τη μάχη της σακούλας

Πολιτικό χρώμα στην Ιταλία για τη μάχη της σακούλας

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ιταλική κυβέρνηση έμαθε με τον σκληρότερο τρόπο ότι όλες οι καλές πράξεις τιμωρούνται. Δρώντας υπό την ντιρεκτίβα της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη διάσωση από τον Αρμαγεδδώνα των πλαστικών, οι Ιταλοί βουλευτές έθεσαν σε εφαρμογή ένα σχέδιο σύμφωνα με το οποίο απαγορεύεται η χρήση πλαστικής σακούλας για φρούτα, λαχανικά και ψωμί, επιλέγοντας τις πιο φιλικές στο περιβάλλον, βιοδιασπώμενες εναλλακτικές λύσεις.

Η κυβέρνηση ήταν αυστηρή σε ένα σημείο. Οι νέες σακούλες δεν μπορούσαν να χαρίζονται δωρεάν και το κόστος του ενός λεπτού του ευρώ μέχρι τα τρία λεπτά του ευρώ για κάθε οικολογική σακούλα έπρεπε να εμφανίζεται στην τελική απόδειξη. Οσοι καταστηματάρχες δεν το έκαναν, κινδύνευαν με υψηλά πρόστιμα.

Από τη στιγμή που ο νόμος ετέθη σε ισχύ καταγράφονται διαμαρτυρίες έξω από τα καταστήματα σε ολόκληρη την Ιταλία, όπως εξάλλου και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Σε μία από τις αφίσες που κυκλοφόρησαν εμφανίζεται η Χιονάτη να αρνείται να φάει το δηλητηριασμένο μήλο αν δεν είχε μπει σε σακούλα. Αλλες υπεδείκνυαν ότι οι Ιταλοί θα πρέπει να αρχίσουν να ζυγίζουν τα προϊόντα τους μεμονωμένα. Κάποια υπερκαταστήματα ανήρτησαν στις πόρτες τους πινακίδες με τις οποίες ζητούν συγγνώμη για τη μικρή επιβάρυνση.

Η Ιταλία δεν είναι η πρώτη χώρα που στρέφεται στις βιοδιασπώμενες σακούλες. Αλλά με τις εθνικές εκλογές να έχουν προκηρυχθεί για τις 4 Μαρτίου το ζήτημα έθιξε κάποια πολιτικά κεκτημένα. Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να επιβαρύνει ακόμα περισσότερο την ιταλική οικογένεια. Κι οι περιβαλλοντολόγοι εξέφρασαν αντιρρήσεις για την εφαρμογή του νόμου. Προσπαθώντας να κατευνάσει τη λαϊκή οργή, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι οι πολίτες θα μπορούν να φέρνουν τις δικές τους βιοδιασπώμενες σακούλες από το σπίτι τους, αρκεί να μην είχαν προηγουμένως χρησιμοποιηθεί. «Η εκ νέου χρήση τους αυξάνει το κίνδυνο της βακτηριακής λοίμωξης» δήλωσε ο Τζιουζέπε Ρουόκο, γενικός διευθυντής του υπουργείου Υγείας, εξοργίζοντας τον Στέφανο Τσιαφάνι, γενικό διευθυντή της Legambiente,της μεγαλύτερης περιβαλλοντικής οργάνωσης της Ιταλίας.

Η Legambiente συμφώνησε ως προς το πνεύμα του νόμου αλλά κατηγόρησε την κυβέρνηση για την εφαρμογή του. «Το τρελό στην όλη υπόθεση είναι ότι ο ιταλικός νόμος είναι πολύ εξελιγμένος, πιο εξελιγμένος από την ντιρεκτίβα της Ε.Ε. Αλλά η κυβέρνηση το χειρίστηκε πολύ άσχημα», τόνισε ο Τσιαφάνι. «Επέτρεψαν σε έναν πρωτοποριακό νόμο να πέσει θύμα της πολιτικής έριδας, αλλά βέβαια βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο».

Ο Τσιαφάνι τόνισε ότι στόχος της ευρωπαϊκής ντιρεκτίβας είναι η μείωση της πλαστικής σακούλας και ότι ο ιταλικός νόμος έχασε την ευκαιρία να υιοθετήσει τα διχτάκια που χρησιμοποιούνται σε πολλές βορειοευρωπαϊκές χώρες προκειμένου να μεταφέρονται τα φρούτα και τα λαχανικά. «Δεν γνωρίζω να υπάρχουν στην Αυστρία, στη Γερμανία ή στην Ελβετία επιδημίες εξαιτίας των επαναχρησιμοποιούμενων διχτυών».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή