ΚΟΣΜΟΣ

Φθίνει η εκτίμηση των Γερμανών προς την Αγκελα Μέρκελ

fthinei-i-ektimisi-ton-germanon-pros-tin-agkela-merkel-2227011

Πεπεισμένοι ότι η Αγκελα Μέρκελ, εφόσον σχηματίσει κυβέρνηση, δεν θα εξαντλήσει τη θητεία της και θα παραιτηθεί πριν από το τέλος της παρούσας κοινοβουλευτικής περιόδου, εμφανίζονται οι Γερμανοί, σε ποσοστό 56%, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Dimap που διεξήχθη για λογαριασμό της Handelsblatt. 

Διχασμένοι είναι οι Γερμανοί και ως προς το πρόσωπο της ίδιας της καγκελαρίου, καθώς η εκτίμησή τους προς αυτό  εξανεμίζεται. Ένας στους πέντε Γερμανούς (20%) αξιολογεί την ηρεμία και την ψυχραιμία της ως το πιο δυνατό της σημείο. Το 10% εκτιμά τη διεθνή της παρουσία, το 10% την επιμονή της και την ικανότητά της να επιβάλει την άποψή της. Εντούτοις, το 23% επικρίνει την έλλειψη αποφασιστικότητας και την τάση της να μεταθέτει τα προβλήματα.

Πολλοί, επίσης, θεωρούν ότι δεν είναι ικανή να ασκεί το αξίωμα της καγκελαρίου, ότι είναι απόμακρη και δεν διαθέτει σχέδιο, όπως επίσης και ότι παραμένει προσκολλημένη στην καρέκλα της και δεν παραδέχεται τα λάθη της.

Ωστόσο, διάδοχος που να ξεχωρίζει, σύμφωνα με την δημοσκόπηση, δεν υπάρχει.

Τη μεγαλύτερη δημοτικότητα ως διάδοχος απολαμβάνει ο Τόμας Ντε Μεζιέρ, ο υπουργός Εσωτερικών με 37%, έπεται ο επικεφαλής της καγκελαρίας και (μεταβατικός) υπουργός Οικονομικών Πέτερ Αλτμάιερ με 31%, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η υπουργός Αμύνας με 28%. Ακολουθεί η Ανεγκρέτ Κραμπ-Κάρενμπάουερ, πρωθυπουργός του κρατιδίου του Ζάαρλαντ με 24% και ο Γιενς Σπαν, ο υφυπουργός Οικονομικών με 16%.

Για τους δύο τελευταίους πρέπει όμως να σημειωθεί ότι δεν διαθέτουν την αναγνωρισιμότητα των προαναφερθέντων υπουργών και η δημοσκοπική τους πορεία μπορεί να μεγαλώσει εάν γίνουν ευρύτερα γνωστοί.