Επενδύσεις τρία εκατ. το 2018 σχεδιάζει η βιομηχανία μαρμάρου «Παυλίδης»

Επενδύσεις τρία εκατ. το 2018 σχεδιάζει η βιομηχανία μαρμάρου «Παυλίδης»

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τον ετήσιο κύκλο εργασιών στα επίπεδα των 80 εκατ. ευρώ για το 2017, η εισηγμένη εταιρεία μαρμάρου Παυλίδης συνεχίζει και το 2018 να αποτελεί τον πιο ισχυρό παίκτη της εγχώριας μαρμαροβιομηχανίας, η οποία έχει κλυδωνιστεί από την οικονομική κρίση που έχει θέσει εκτός αγοράς μεγάλες εταιρείες του κλάδου.

Η εταιρεία εξάγει το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής της, λιγότερο από το 5% απορροφείται από την εγχώρια αγορά, ενώ τρίτες, μη κοινοτικές χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Κίνα ανήκουν στους μεγαλύτερους πελάτες της «Παυλίδης».

Το λευκό μάρμαρο Sivec (της εξαγορασθείσας Mermeren) εξάγεται σε όλο τον κόσμο, ενώ η μονάδα της εταιρείας απέχει περίπου 200 χλμ. από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, γεγονός που εξασφαλίζει τη διακίνηση του μαρμάρου στο εξωτερικό. Το μάρμαρο της Mermeren έχει χρησιμοποιηθεί σε κτίρια, όπως το Sky Eleven Apartments στη Σιγκαπούρη, στον Καθεδρικό Ναό του Σωτήρος στη Μόσχα και στο Τζαμί του Σεΐχη Ζάιντ, του μεγαλύτερου στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Το 2017 αποτέλεσε το σημαντικότερο σταθμό στην ιστορία της «Μάρμαρα Παυλίδης» από τη Δράμα, καθώς με την εξαγορά της Mermeren στην ΠΓΔΜ έναντι 72,3 εκατ. ευρώ ισχυροποιεί τη διεθνή της θέση ως leader στον χώρο του λευκού δολομιτικού μαρμάρου.

Σύμφωνα με τη διοίκηση, η στρατηγική της ανάπτυξης μέσω της εξωστρέφειας, αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας με έμφαση στον πρωτογενή τομέα, εκτιμάται ότι ενίσχυσαν τον κύκλο εργασιών της τάξης των 80 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 28% σε σχέση με το 2016. Είναι χαρακτηριστικό ότι η «Παυλίδης Μάρμαρα» έκλεισε τη χρήση του 2016 με κύκλο εργασιών 62,2 εκατ. ευρώ έναντι 50,5 εκατ. ευρώ το 2015, διατηρώντας το κόστος πωλήσεων στα ίδια επίπεδα με αυτά του 2015. Αποτέλεσμα της παραπάνω επίδοσης ήταν τα μεικτά αποτελέσματα να ανέλθουν στα 40,6 εκατ. ευρώ και το μεικτό περιθώριο κέρδους να εκτιναχθεί στο 65,3%.

Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν στα 33,3 εκατ., με το σχετικό περιθώριο να διαμορφώνεται στο 53,5%. Τα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν στα 31,01 εκατ., ενώ τα καθαρά κέρδη ανέρχονται στα 22 εκατ. Τα συνολικά ίδια κεφάλαια της εταιρείας στο τέλος του 2016 ανέρχονταν σε 87 εκατ. Στον τομέα της ενέργειας, η εταιρεία έχει ξεκινήσει τριετές επενδυτικό πλάνο ανάπτυξης αιολικών πάρκων 50 MW στη Β. Ελλάδα, συνολικού προϋπολογισμού 70 εκατ.

H εταιρεία εξακολουθεί να επενδύει σε προγράμματα συνεχούς εκπαίδευσης του ανθρώπινου δυναμικού, αλλά και σε ετήσιες επενδύσεις της τάξεως των 3 εκατ. σε μηχανολογικό εξοπλισμό τελευταίας γενιάς με στόχο τη βελτίωση της παραγωγικότητας και την ποιοτική αναβάθμιση των τελικών προϊόντων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή