ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκικός Τύπος: «Σιγή πριν από τη μεγάλη καταιγίδα» στην κυπριακή ΑΟΖ

toyrkikos-typos-sigi-prin-apo-ti-megali-kataigida-stin-kypriaki-aoz-2227099

Για «σιγή πριν από την μεγάλη καταιγίδα» κάνει χαρακτηριστικά λόγο ο φιλοκυβερνητικός τύπος της Τουρκίας, αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ενδεικτικά, η τουρκική εφημερίδα «Γιενί Σαφάκ», η οποία διατηρεί στενές σχέσεις με την κυβέρνηση του Κόμματος της Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) και το τουρκικό Προεδρικό, προειδοποιεί για μια ενδεχόμενη, μεγάλη κρίση στην κυπριακή ΑΟΖ. Σε σχετικό βίντεο-ρεπορτάζ που έχει ετοιμάσει και δημοσιεύει στην ιστοσελίδα της και το YouTube, αναλύει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στα περίχωρα του νησιού και προβάλλει τις επίσημες θέσεις της Τουρκίας στο ζήτημα της ΑΟΖ.

Επιπλέον, η τουρκική εφημερίδα ισχυρίζεται ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θέτει μονομερώς υπό τον έλεγχο της οικόπεδα και περιοχές που ανήκουν στην Τουρκία, ενώ αναφέρεται και στα Navtex που εκδίδονται στην περιοχή.

Επιχειρώντας να απαντήσει στην «προκλητικότητα» της Λευκωσίας, η γειτονική χώρα ετοιμάζεται να στείλει στην περιοχή πλατφόρμα, με την οποία θα διεξάγει τις δικές της έρευνες. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η τουρκική πλατφόρμα, συνοδευόμενη από διάφορα τουρκικά σκάφη, θα βρεθεί στα ανοιχτά της Κύπρου κατά τις επόμενες εβδομάδες.