Τουρκία: Ενοχλημένη η κυβέρνηση με την απόφαση του Συνταγματικού δικαστηρίου για απελευθέρωση δημοσιογράφων

Τουρκία: Ενοχλημένη η κυβέρνηση με την απόφαση του Συνταγματικού δικαστηρίου για απελευθέρωση δημοσιογράφων

1' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας ξεπέρασε τα όρια που ορίζει η νομοθεσία με την απόφασή του να αφεθούν ελεύθεροι δύο δημοσιογράφοι με την αιτιολογία ότι παραβιάστηκαν τα δικαιώματά τους ενώ βρισκόντουσαν υπό κράτηση, δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπεκίρ Μποζντάγ.

Το δικαστήριο αποφάσισε χθες υπέρ της απελευθέρωσης των δύο δημοσιογράφων, οι οποίοι βρίσκονται στη φυλακή για περισσότερο από έναν χρόνο σχετικά με το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016. Ωστόσο μερικές ώρες αργότερα ποινικά δικαστήρια αποφάσισαν να παραμείνουν υπό κράτηση, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

«Όταν αποφασίζει για μεμονωμένα αιτήματα, το Συνταγματικό Δικαστήριο δεν μπορεί να ενεργεί ως ανώτατο εφετείο και δεν μπορεί να παίρνει αποφάσεις σαν τέτοιο», γράφει ο Μποζντάγ στο Twitter.

«Το Συνταγματικό Δικαστήριο ξεπέρασε τα όρια που ορίζει το Σύνταγμα και η νομοθεσία», προσθέτει.

Οι δημοσιογράφοι Μεχμέτ Αλτάν και Σαχίν Αλπάι κατηγορούνται για σχέσεις με τρομοκρατικές ομάδες και για απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης και βρίσκονταν μεταξύ των περισσότερων από 50.000 ανθρώπων που παραμένουν υπό κράτηση μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα. Αυτοί αρνούνται τις κατηγορίες αυτές.

Σε μια ευρεία εκστρατεία καταστολής που προέβησαν μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016, οι τουρκικές αρχές έχουν κλείσει περίπου 130 μέσα ενημέρωσης. Η Ένωση Τούρκων Δημοσιογράφων δηλώνει ότι περίπου 160 δημοσιογράφοι βρίσκονται στην φυλακή.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή