Τσεχία: Ο Μίλος Ζέμαν στην κρίση των ψηφοφόρων

Τσεχία: Ο Μίλος Ζέμαν στην κρίση των ψηφοφόρων

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΡΑΓΑ. Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα οι Τσέχοι, προκειμένου να εκλέξουν τον διάδοχο του προέδρου Μίλος Ζέμαν, που πιθανώς θα είναι ο ίδιος ο Ζέμαν. Την ίδια ώρα, άκαρπες παραμένουν οι προσπάθειες σχηματισμού κυβέρνησης, τρεις μήνες μετά τις βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου.

Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις ανακοίνωσε χθες την υποστήριξή του προς τον Ζέμαν, εξέλιξη ευρέως αναμενόμενη, καθώς οι δύο άνδρες έχουν συνάψει συμμαχία που άλλαξε το πρόσωπο της τσεχικής πολιτικής, πραγματοποιώντας ανοίγματα προς τη Ρωσία και την Κίνα και προβληματίζοντας την Ε.Ε. Ο Ζέμαν, πρώην κεντροαριστερός πρωθυπουργός που έχει υιοθετήσει αντιμεταναστευτικές θέσεις, μπορεί να χαρακτηριστεί ενσάρκωση αυτού που ονομάζεται «δεξιός λαϊκισμός». Ως πρόεδρος, ο Ζέμαν έδωσε στον Μπάμπις εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, παρά το γεγονός ότι ο Μπάμπις αποτελεί αντικείμενο δικαστικής έρευνας για απάτη με κοινοτικές επιδοτήσεις.

Ο Αντρέι Μπάμπις, ιδιοκτήτης του δεύτερου μεγαλύτερου ομίλου επιχειρήσεων της χώρας, του Agrofert, κατηγορείται ότι συγκάλυψε την ιδιοκτησία αγροκτήματος που ανήκε στον όμιλό του προκειμένου να λάβει επιδότηση 2 εκατ. ευρώ από κοινοτικό πρόγραμμα ενίσχυσης μικρομεσαίων αγροτών.

Η υπόθεση αυτή οδήγησε στην αναβολή της διαδικασίας χορήγησης ψήφου εμπιστοσύνης, προχθές, προκειμένου να ληφθεί απόφαση από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή σχετικά με το αν θα αρθεί η ασυλία του Αντρέι Μπάμπις.

Το κόμμα ΑΝΟ του Μπάμπις εξέλεξε 78 βουλευτές, σχεδόν τριπλάσιους από το δεύτερο κόμμα αλλά όχι αρκετούς για τον σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης. Ετσι το ΑΝΟ θεωρείται δεδομένο ότι θα συμμετάσχει στην επόμενη κυβέρνηση, με ή χωρίς τον Μπάμπις. Ο επιχειρηματίας που είχε διατελέσει υπουργός Οικονομικών στην προηγούμενη κυβέρνηση παραμένει δημοφιλής μεταξύ των Τσέχων, υποσχόμενος ότι θα πατάξει τη διαφθορά και ότι θα εμφυσήσει με επιχειρηματικό πνεύμα τη διακυβέρνηση της χώρας.

Δεδομένων των πολιτικών συσχετισμών, στις προεδρικές εκλογές το ερώτημα είναι αν ο Ζέμαν θα εκλεγεί από τον πρώτο γύρο ή αν θα υπάρξει δεύτερος γύρος σε δεκαπέντε ημέρες. «Τον βλέπω ως ισχυρή προσωπικότητα που πολώνει την κοινωνία αλλά κυρίως ως κάποιον που δεν κλέβει, που δεν ζει από την πολιτική αλλά ζει για την πολιτική», είπε ο Μπάμπις για τον Ζέμαν.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή