Γερμανία: Ένα πρώτο βήμα προς τον μεγάλο συνασπισμό

Γερμανία: Ένα πρώτο βήμα προς τον μεγάλο συνασπισμό

3' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Με έκδηλη ανακούφιση ανακοίνωσαν χθες το πρωί, έπειτα από 24 ώρες σκληρών διαβουλεύσεων, οι ηγέτες των τριών κομμάτων, Χριστιανοδημοκρατών, Χριστιανοκοινωνιστών και Σοσιαλδημοκρατών (CDU/CSU και SPD), Αγκελα Μέρκελ, Χορστ Ζεεχόφερ και Μάρτιν Σουλτς, αντίστοιχα, ότι μπαίνουν στην επόμενη φάση των διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό ενός νέου μεγάλου συνασπισμού στη Γερμανία.

Εξίσου μεγάλη ήταν η ικανοποίηση και σε ολόκληρη την Ευρώπη, καθώς η παρατεταμένη πολιτική αβεβαιότητα στο Βερολίνο επηρεάζει τις εξελίξεις στις Βρυξέλλες και έχει «παγώσει» προς το παρόν κάθε συζήτηση για μεταρρυθμίσεις στην Ευρωζώνη και στην Ε.Ε. Τα πρώτα μηνύματα από το 28σέλιδο κείμενο, στο οποίο κατέληξαν τα τρία κόμματα, ειδικά για το μέλλον της Ευρώπης, είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Κατ’ αρχάς, το ζήτημα της Ευρώπης ανακύπτει ήδη στην τρίτη σελίδα και υπογραμμίζεται η ανάγκη να ανταποκριθεί η Γερμανία στις προτάσεις του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για μεταρρυθμίσεις στην Ευρώπη.

Προτεραιότητα δίνεται στην ενίσχυση της Ε.Ε. από τη Γερμανία, ενώ υπάρχει και ρητή δέσμευση για μεγαλύτερη οικονομική συνδρομή της χώρας προς την Ενωση. Υπάρχει, επίσης, πρόβλεψη για τη μετεξέλιξη του ESM σε ευρωπαϊκό ΔΝΤ, πάγια θέση του Βερολίνου. Ασαφή είναι τα σημεία που αφορούν τη θεσμική θωράκιση της Ευρωζώνης, αν και αποτελεί επιτυχία του SPD ότι η επόμενη γερμανική κυβέρνηση τάσσεται υπέρ μιας εισαγωγής κατώτατου μισθού κατά μήκος της Ευρωζώνης και υπόσχεται να σταματήσει το μισθολογικό ντάμπινγκ, σε μια προσπάθεια εδραίωσης μιας κοινωνικής Ευρώπης.

Προειδοποίηση

Ευρωπαίοι αναλυτές προειδοποιούν, πάντως, ότι ο διάβολος βρίσκεται στις λεπτομέρειες και διεκδικούν να μάθουν περισσότερα για την υλοποίηση των γενικόλογων αρχών που συμφωνήθηκαν. Στα άλλα ακανθώδη σημεία συμφωνήθηκε, μεταξύ άλλων, να μην ξεπεράσει ο αριθμός των μεταναστών που θα γίνονται δεκτοί στη χώρα ετησίως τις 180.000 έως 220.000, να περιοριστούν οι οικογενειακές επανενώσεις σε 1.000 άτομα τον μήνα, να μην αυξηθεί η υψηλότερη φορολογική κλίμακα, όπως διεκδικούσε το SPD (από 42% σε 45%), να μειωθεί σταδιακά ο φόρος αλληλεγγύης υπέρ της πρώην Ανατολικής Γερμανίας κατά 10 δισ. ευρώ ώς το 2021, να διατεθεί το ποσό του ενός εκατ. ευρώ για την επανένταξη 150.000 ανέργων στην αγορά εργασίας, να αυξηθεί το επίδομα τέκνων κατά 25 ευρώ τον μήνα, να θεσπιστεί η πλήρης εξίσωση των δύο φύλων σε θέσεις ευθύνης στον δημόσιο τομέα έως το 2025 και να οριστικοποιηθεί το ποσοστό αναπλήρωσης στις συντάξεις στο 48% έως το 2025.

Για τον Μάρτιν Σουλτς, η βασική αποστολή ξεκινά τώρα: Να πείσει το κόμμα του ότι οι συμβιβασμοί στους οποίους προχώρησε, κυρίως στο φορολογικό, άξιζαν τον κόπο και να εξασφαλίσει την έγκριση των μελών των κομμάτων. Από Δεύτερα, ο ηγέτης του SPD ξεκινά μίνι περιοδεία σε ολόκληρη τη χώρα. Στις 21 Ιανουαρίου, έκτακτο συνέδριο του κόμματος θα κληθεί να αποφασίσει αν μπορεί η ηγεσία να προχωρήσει στην έναρξη των επίσημων διαπραγματεύσεων. Ηδη, αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση της συμφωνίας, στελέχη των Σοσιαλδημοκρατών, όπως ο επικεφαλής της Νεολαίας, Κέβιν Κίνερτ, είπαν ότι καταστρατηγήθηκαν τα βασικά κριτήρια που είχαν τεθεί τον Δεκέμβριο από τη βάση του κόμματος. Σε περίπτωση που δεν καταφέρει να πείσει τους συνέδρους, οι επιπτώσεις θα είναι δραματικές όχι μόνο για τη δική του πολιτική σταδιοδρομία, αλλά και για το μέλλον των Μέρκελ και Ζεεχόφερ, οι οποίοι έχουν επενδύσει στον μεγάλο συνασπισμό. Αμφότεροι έχουν ανάγκη τον σχηματισμό κυβέρνησης αυτήν τη φορά, μετά το φιάσκο της «Τζαμάικα» για να μην απολέσουν και το τελευταίο ίχνος κύρους στο εσωτερικό των κομμάτων τους. Η αμφισβήτηση της καγκελαρίου έχει ήδη ξεκινήσει με το 56% των Γερμανών να θεωρεί απίθανο πως θα ολοκληρώσει τη θητεία της.

Στις πρώτες δηλώσεις της μετά τη συμφωνία, η Μέρκελ είπε ότι η συμφωνία αίρει σημαντικά εμπόδια για τη γερμανική κοινωνία, «προκειμένου να ζούμε καλά και σε δέκα ή δεκαπέντε χρόνια από τώρα». Ο Μάρτιν Σουλτς, από την πλευρά του, μίλησε για ένα «εξαιρετικό αποτέλεσμα», το οποίο μπορεί να προτείνει στο κόμμα του να στηρίξει, ενώ ο Χορστ Ζεεχόφερ εμφανίστηκε «εξαιρετικά ικανοποιημένος» από το αποτέλεσμα των συνομιλιών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή