Διεθνής καταδίκη για τις ύβρεις Τραμπ

Διεθνής καταδίκη για τις ύβρεις Τραμπ

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Την καταδίκη της διεθνούς κοινότητας προκάλεσαν τα νέα υβριστικά σχόλια του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος φέρεται να δήλωσε σε σύσκεψη του Λευκού Οίκου πως δεν είναι δυνατόν η Αμερική να δέχεται περισσότερους μετανάστες από την Αϊτή και «κωλοχώρες» της Αφρικής, παρά από χώρες όπως είναι η Νορβηγία.

Ο Τραμπ φέρεται να εκτόξευσε υβριστικούς χαρακτηρισμούς εις βάρος μιας ολόκληρης ηπείρου, γεγονός που προκάλεσε την έκπληξη Αμερικανών γερουσιαστών και αναζωπύρωσε τις κατηγορίες για ρατσιστική συμπεριφορά. Η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ προχώρησε στην ηχηρή καταδίκη των λεγομένων του Τραμπ, με τον εκπρόσωπο Ρούπερτ Κόλβιλ να αναφέρει πως «το ζήτημα δεν είναι η χυδαία γλώσσα, αλλά το ότι ανοίγει την πόρτα στη χειρότερη πλευρά της ανθρωπότητας». Η αφρικανική κοινότητα αντέδρασε συντονισμένα στην πρόκληση του Τραμπ, με την κυβέρνηση της Αϊτής να δηλώνει «βαθιά σοκαρισμένη και εξοργισμένη». Τόσο ο Λευκός Οίκος όσο και το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ προσπάθησαν να ηρεμήσουν τα πνεύματα, ενώ ο Τραμπ έσπευσε να υπαναχωρήσει δηλώνοντας πως «η γλώσσα που χρησιμοποίησα ήταν σκληρή, αλλά δεν περιείχε αυτές τις εκφράσεις».

Η επίμαχη σύσκεψη του Λευκού Οίκου πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη και σε αυτήν συμμετείχαν ο Τραμπ και ομάδα Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών γερουσιαστών σχετικά με την πρόταση των δύο κομμάτων για την προστασία των «dreamers» μέσω του προγράμματος DACA. Ο Τραμπ απέρριψε, τελικώς, την πρόταση και δήλωσε πως αποτελεί «μεγάλο βήμα οπισθοχώρησης», καθώς θα ανάγκαζε τις ΗΠΑ «να δεχτούν μεγάλο αριθμό ανθρώπων από χώρες υψηλής εγκληματικότητας».

Ταυτοχρόνως, ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι δεν θα ταξιδέψει στο Λονδίνο τον επόμενο μήνα για τα εγκαίνια της νέας αμερικανικής πρεσβείας. Ο λόγος αφορά στον τέως Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, στον οποίο καταλογίζει την εν λόγω απόφαση και από την οποία ο Τραμπ επιθυμεί να διαφοροποιηθεί. Ο Τραμπ έγραψε χαρακτηριστικά στο Twitter πως «ο λόγος που ακύρωσα το ταξίδι μου στο Λονδίνο είναι ότι δεν είμαι ένθερμος υποστηρικτής της κυβέρνησης Ομπάμα, ο οποίος πούλησε ίσως την ωραιότερη πρεσβεία στο καλύτερο σημείο του Λονδίνου για “ψίχουλα”, για να χτίσει μία καινούργια σε μια απομακρυσμένη τοποθεσία για 1,2 δισ. δολάρια. Κακή συμφωνία. Ηθελε να κόψω την κορδέλα – ΟΧΙ!»

Στην πραγματικότητα, η απόφαση της μεταφοράς της πρεσβείας από την ιστορική τοποθεσία στην Γκρόβενορ Σκουέρ είχε ανακοινωθεί το 2008 από τον τέως πρόεδρο Τζορτζ Μπους και ολοκληρώθηκε στην περίοδο προεδρίας του Ομπάμα. Η νέα πρεσβεία θα βρίσκεται στη Σάουθ Μπανκ, μία πρώην βιομηχανική περιοχή νοτίως του ποταμού Τάμεση που βρίσκεται σε φάση αναπτυξιακής επανασυγκρότησης. Ο εκπρόσωπος της Τερέζα Μέι δήλωσε πως ο Τραμπ είναι ευπρόσδεκτος στο Λονδίνο και πως η πρόσκληση εξακολουθεί να ισχύει και, μάλιστα, έχει γίνει αποδεκτή.

Το πρώτο ιατρικό τεστ

Παράλληλα, ο Τραμπ υπεβλήθη χθες στο πρώτο ιατρικό τεστ υπό την ιδιότητα του Αμερικανού προέδρου. Η συζήτηση γύρω από την εξέταση οξύνθηκε μετά την κριτική για τη σταθερότητα της πνευματικής υγείας του Τραμπ. Το τεστ αφορά στη σωματική υγεία του Τραμπ και δεν περιλαμβάνει ψυχιατρική εξέταση, ενώ ο Λευκός Οίκος θα ανακοινώσει μόνον όσα αποτελέσματα κριθούν απαραίτητα για την ενημέρωση των πολιτών.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή