Μεταναστευτικό, ένα βήμα προς νέα συμφωνία

Μεταναστευτικό, ένα βήμα προς νέα συμφωνία

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρόεδρος Τραμπ εμφανίστηκε ανοικτός στη διαπραγμάτευση για μια νέα μεταναστευτική συμφωνία, που θα μπορούσε να  δώσει σε εκατομμύρια μη καταγεγραμμένους μετανάστες ένα δρόμο προς την υπηκοότητα, διακηρύσσοντας ότι είναι έτοιμος να αναλάβει τις πολιτικές ευθύνες για μια προσέγγιση που μοιάζει να αντιτίθεται στην αντιμεταναστευτική πολιτική του, που κατέληξε στην πολιτική του άνοδο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε τα σχόλια αυτά κατά τη διάρκεια συνάντησής του με Ρεπουμπλικανούς και Δημοκρατικούς από το Κογκρέσο, οι οποίοι ζυγίζουν μια πιο βραχυπρόθεσμη συμφωνία, που θα επεκτείνει το νομικό καθεστώς για τους μη καταγεγραμμένους μετανάστες που έφτασαν ως παιδιά στις ΗΠΑ. Η διάρκειας 90 λεπτών συνάντηση, που αναμεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση, έμοιαζε να παράγει κάποια πρόοδο. Ο Τραμπ συμφώνησε σε ένα πλαίσιο μιας βραχυπρόθεσμης συμφωνίας για το μεταναστευτικό που θα συμβαδίζει με την προστασία για τους νέους μη καταγεγραμμένους μετανάστες με αντάλλαγμα την ασφάλεια των συνόρων.

Ωστόσο, υποδεικνύοντας ότι ένα ευρύτερο μέτρο για τη μετανάστευση είναι πιθανό, ο κύριος Τραμπ έδινε μια σπάνια δημόσια ματιά μιας τάσης την οποία είχε εκφράσει σε συμβούλους και βουλευτές, την επιθυμία να προεδρεύσει μιας πολύ πιο μακροπρόθεσμης λύσης σχετικά με το καθεστώς των 11 εκατομμυρίων μη καταγεγραμμένων μεταναστών που ήδη ζουν και εργάζονται στις ΗΠΑ. Το πέρασμα ενός ολοκληρωμένου νόμου θα δώσει στον Τραμπ μία επιτυχία, εκεί όπου οι πρόεδροι Μπαράκ Ομπάμα και Τζορτζ Μπους ο νεότερος απέτυχαν.

Η τάση για κάποια συμφωνία στο μεταναστευτικό με τους Δημοκρατικούς πιθανώς να αποξενώσει τους σκληρούς αντιμετανάστες ακτιβιστές που ενεργοποίησαν την πολιτική άνοδο και τον βοήθησαν να κερδίσει την προεδρία, πολλοί από τους οποίους το περιέγραψαν σαν αμνηστία γι’ αυτούς που παραβίασαν τον νόμο.

Νίξον ή Ρέιγκαν

Αν τα καταφέρει, θα μπορούσε να συγκριθεί με το ιστορικό ταξίδι του Ρίτσαρντ Νίξον στην Κίνα. Μόνο ένας σκληροπυρηνικός αντικομμουνιστής θα μπορούσε να κάνει το άνοιγμα αποδεκτό στους υποστηρικτές του. Αν αποτύχει, θα μοιάζει περισσότερο με τον Ρόναλντ Ρέιγκαν στο Ρέικιαβικ της Ισλανδίας, όπου υπέδειξε την πιθανότητα μείωσης του πυρηνικού οπλοστασίου των ΗΠΑ και της Σοβιετικής Ενωσης, μια στιγμιαία αναλαμπή ιδεαλισμού που τσακίστηκε από την αντίδραση από το ίδιο του το κόμμα.

Ο γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ, Ρεπουμπλικανός της Νότιας Καρολίνας, έδωσε πνοή στην ιδέα πως μια ευρύτερη συμφωνία για τη μετανάστευση κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου στον Λευκό Οίκο θα καταστούσε σαφές ότι θα πρέπει να παρέχει έναν οδικό χάρτη προς την υπηκοότητα για τους μη καταγεγραμμένους μετανάστες που ήδη βρίσκονται στη χώρα. Ο Τραμπ απάντησε: «Εάν θέλετε να το προχωρήσετε ένα ακόμη βήμα, θα δεχθώ τις συνέπειες. Δεν βρίσκεστε μακριά από την ολοκληρωτική μεταναστευτική μεταρρύθμιση». Οι βουλευτές και από τα δύο κόμματα σοκαρίστηκαν από τα λόγια του προέδρου.

Ο πρόεδρος είναι γνωστό ότι προβαίνει σε αντικρουόμενους ισχυρισμούς σχετικά με πολύπλοκα θέματα πολιτικής και τελικά επιστρέφει πίσω ή αλλάζει τη γνώμη του. Οι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου απέκλεισαν να δώσουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον τύπο του νόμου που θα επικροτούσε ο πρόεδρος, λέγοντας ότι επικέντρωνε το ενδιαφέρον του στα βραχυπρόθεσμα μέτρα, που θα προστάτευαν τους μη καταγεγραμμένους μετανάστες που ήλθαν στη χώρα ως παιδιά από την απέλαση με αντάλλαγμα τους περισσότερους συνοριακούς φρουρούς και κάποια πληρωμή για το τείχος στην παραμεθόριο.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή