Οξυνση κορυφής Ιράν – ΗΠΑ

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ψυχωτικό» αποκάλεσε τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, σε μία σειρά από οργισμένες αναρτήσεις στο Twitter και στην προσωπική του σελίδα την προηγούμενη εβδομάδα. Παράλληλα, ο ίδιος κατηγόρησε για μία ακόμη φορά την Αμερική πως υποκίνησε τις μαζικές διαδηλώσεις που συγκλόνισαν το Ιράν στο πρόσφατο χρονικό διάστημα.

«Υποστηρίζει πως η ιρανική κυβέρνηση φοβάται τη δύναμη των ΗΠΑ. Αρα, αν σας φοβόμαστε πώς έγινε δυνατό να σας εκδιώξουμε από το Ιράν στα τέλη της δεκαετίας του ’70 και από ολόκληρη την περιοχή στα τέλη του 2010;» δήλωσε ο Αλί Χαμενεΐ. Μάλιστα, δεν δίστασε να απειλήσει ευθέως την Αμερική για τις πρόσφατες διαδηλώσεις, οι οποίες, όπως ο ίδιος παραδέχθηκε, έπληξαν τη θεμελιακή υπόσταση του Ιράν. Η χαρακτηριστική δήλωσή του αναφέρει πως «μας έβλαψαν το τελευταίο διάστημα, γνωρίζουν πως θα υπάρξει ένα είδος αντιποίνων. Αυτός ο άνδρας που βρίσκεται στην κορυφή του Λευκού Οίκου, αν και φαίνεται πως είναι ένας πολύ ασταθής άνθρωπος, θα πρέπει να συνειδητοποιήσει πως αυτά τα ακραία και ψυχωτικά επεισόδια δεν θα μείνουν αναπάντητα».

Οι διαδηλώσεις εκδηλώθηκαν σε πάνω από 80 πόλεις σε ολόκληρο το Ιράν. Στο επίκεντρο τέθηκε, αρχικά, το ζήτημα των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι Ιρανοί, ενώ αργότερα η κριτική κατευθύνθηκε εναντίον της θρησκευτικής ηγεσίας του Ιράν. Επισήμως, 21 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και υπολογίζεται πως οι συλλήψεις έχουν ξεπεράσει τις χίλιες, με μέλη του Κοινοβουλίου να κάνουν λόγο ακόμα και για 3.700 συλλήψεις.

Η επανάσταση φαίνεται πως έχει υποχωρήσει σε μεγάλο βαθμό εξαιτίας των μέτρων καταστολής και της επιβολής σοβαρών περιορισμών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Στην πόλη Αράκ, ο τοπικός εισαγγελέας Αμπάς Κασέμι δήλωσε σε ειδησεογραφικό πρακτορείο πως ένας έγκλειστος είχε αυτοκτονήσει σε κέντρο κράτησης. Τη Δευτέρα, ακτιβιστές ανέφεραν ότι ένας νεαρός έμπορος ναρκωτικών που είχε συλληφθεί την παραμονή της Πρωτοχρονιάς έβαλε τέλος στη ζωή του, χωρίς να είναι σίγουρο εάν πρόκειται για το ίδιο άτομο. Οι υποστηρικτές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν εκφράσει αμφιβολίες για τις επίσημες αναφορές αυτοκτονιών, καθώς ισχυρίζονται πως οι διαδηλωτές έχασαν τη ζωή τους ενόσω ήσαν κρατούμενοι αλλά όχι από δικές τους ενέργειες.

Στην περίπτωση του 23χρονου Σίνα Γκανμπάρι, οι Αρχές ανέφεραν πως ο ίδιος αυτοκτόνησε μέσα στη φυλακή Εβίν, η οποία είναι γνωστή για τις αντίξοες συνθήκες κράτησης και την απάνθρωπη μεταχείριση των φυλακισμένων. Την ίδια στιγμή, η ηθοποιός Μαχνάζ Αφσάρ δήλωσε μέσω Twitter πως ο θάνατος ήταν απαράδεκτος και πως «καμία δικαιολογία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή για τον θάνατο ενός 23χρονου νεαρού, πόσο μάλλον όταν αυτό συμβαίνει σε θάλαμο απομόνωσης στη φυλακή Εβίν». Παράλληλα, πληθαίνουν οι φωνές που αναφέρουν πως οι επίσημες αρχές της φυλακής είχαν χορηγήσει μεγάλη δόση μεθαδόνης, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν επίσημες αποδείξεις.

Η Νασρίν Σοτούντεχ, γνωστή δικηγόρος στο πεδίο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ακτιβίστρια δήλωσε πως η ίδια είχε πληροφορηθεί από κρατουμένους ότι τουλάχιστον τρεις άνθρωποι είχαν πεθάνει στη φυλακή τις τελευταίες ημέρες. «Σε ορισμένες περιπτώσεις, εκατοντάδες άνθρωποι στοιβάζονται σε δωμάτια τα οποία μπορούν να χωρέσουν 120 ανθρώπους. Είναι αναγκαίο να αφεθούν ελεύθεροι το συντομότερο δυνατόν προτού ορισμένοι επιχειρήσουν να αυτοκτονήσουν».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή