«Απόσυρση» λόγω χρηματισμού

«Απόσυρση» λόγω χρηματισμού

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο στόχαστρο έρευνας για χρηματισμό έχει βρεθεί ο Κινέζος στρατηγός Φανγκ Φενγκούι, ο οποίος είχε διακριθεί για την ανεμπόδιστη στήριξη στον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ ως προς την πρωτοβουλία του για καταπολέμηση της διαφθοράς και για το γεγονός ότι κατάφερε να διοργανώσει μια μεγαλειώδη στρατιωτική παρέλαση. Η συγκεκριμένη υπόθεση χρηματισμού αποτελεί την πιο πρόσφατη περίπτωση του φαινομένου της «πτώσης» αλλεπάλληλων αξιωματικών του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού για τον ίδιο λόγο.

Ο στρατηγός είχε εξαφανιστεί από τα φώτα της δημοσιότητας εδώ και πέντε μήνες, με αποτέλεσμα να πληθαίνουν οι φήμες για σιωπηρή απόσυρση του. Το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο της Κίνας Xinhua επιβεβαίωσε την Τρίτη πως στρατιωτικοί εισαγγελείς διεξάγουν έρευνα για να διαπιστωθεί εάν ο Φανγκ Φενγκούι ενεπλάκη στα αδικήματα της δωροδοκίας και δωροληψίας. Κινεζικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι η αναρρίχηση του στρατηγού στην εξουσία έγινε με αθέμιτα μέσα. Ο Σι Τζινπίνγκ επανειλημμένως έχει τονίσει εμφατικά πως τέτοιου είδους φαινόμενα διαφθοράς απειλούν την εξουσία του Κομμουνιστικού Κόμματος, διαβρώνοντας την αφοσίωση και την ετοιμότητα των στρατιωτικών δυνάμεων.

«Ηδη, από το 2003 ο ίδιος ήταν υψηλόβαθμο στρατιωτικό στέλεχος. Οι στόχοι των δωροδοκιών θα πρέπει να ήταν σοκαριστικοί» αναφέρει σχολιασμός του κόμματος που αναπαράχθηκε ευρέως από τα κινεζικά μέσα.

Ως μέλος της κεντρικής στρατιωτικής επιτροπής, η οποία είναι υπεύθυνη για τον Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό, ο στρατηγός Φανγκ βοήθησε στην επιβολή της δραστικής αναδιοργάνωσης των στρατιωτικών δυνάμεων, την οποία είχε αρχίσει ο Τζινπίνγκ το 2015. Ο Φανγκ είχε τη γενική ευθύνη της στρατιωτικής παρέλασης που πραγματοποιήθηκε στο κέντρο του Πεκίνου το 2009, στο πλαίσιο της επετείου 60 χρόνων από την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, με αποτέλεσμα να συγκαταλεγεί ανάμεσα στους πιο ένθερμους υποστηρικτές του Σι Τζινπίνγκ στο ζήτημα του εκσυγχρονισμού του στρατού.

Σύμφωνα με αφιέρωμα της κύριας εφημερίδας του κινεζικού στρατού την Τετάρτη, «τα ιδανικά και οι πεποιθήσεις του στρατηγού Φανγκ έχουν συνθλιβεί, ο ίδιος εγκατέλειψε την αποστολή του κόμματος και εξαθλιώθηκε πολιτικά, καθώς έγινε οικονομικά αδηφάγος. Τα αδικήματά του έβλαψαν σοβαρά την εικόνα του κόμματος, του στρατού και των ανώτατων αξιωματούχων».

Την ίδια στιγμή, το περιοδικό των New York Times αφιερώνει εκτενές άρθρο στην ιδιόρρυθμη περίπτωση του Κινέζου δισεκατομμυριούχου Γκούο Γουενγκούι, ο οποίος αναγκάστηκε να φύγει από την Κίνα το 2014 υπό τον φόβο καταδίωξης από τις κινεζικές αρχές και να αυτοεξοριστεί στη Νέα Υόρκη σε ένα πολυτελέστατο σπίτι 9.000 τ.μ. Ο ίδιος διώκεται για τις κατηγορίες, μεταξύ άλλων, της διαφθοράς και της δωροδοκίας, ωστόσο αρκετοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι ο βαθύτερος λόγος της δίωξης είναι τα όσα γνωρίζει ο Γουενγκούι για τη διαφθορά που επικρατεί στην πολιτική ελίτ της Κίνας. Ο δισεκατομμυριούχος έχει προβεί από το 2017 σε αποκαλύψεις κυρίως μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που αφορούν την αποκάλυψη φαινομένων διαφθοράς, εξωσυζυγικών σχέσεων και σεναρίων δολοφονιών στο πολιτικό σύστημα της Κίνας. Ο ίδιος δηλώνει χαρακτηριστικά πως «όλοι είναι σκλάβοι στην Κίνα, με την εξαίρεση της τάξης των ευγενών». Παρά τα αντίποινα που έχει υποστεί, καθώς οι κινεζικές αρχές μάχονται για να κλείσουν τους λογαριασμούς του και εκδίδουν εντάλματα για να τον συλλάβουν, ο ίδιος δηλώνει διατεθειμένος να αλλάξει την Κίνα τα επόμενα τρία χρόνια. «Αν δεν το κάνω, δεν θα καταφέρω να επιβιώσω» δηλώνει χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή