Αμπάς: «Τέλος» στις συμφωνίες του Οσλο από το Ισραήλ – «Χαστούκι του αιώνα» η ειρηνευτική πρόταση Τραμπ

Αμπάς: «Τέλος» στις συμφωνίες του Οσλο από το Ισραήλ – «Χαστούκι του αιώνα» η ειρηνευτική πρόταση Τραμπ

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Ισραήλ «έβαλε τέλος» στις συμφωνίες του Οσλο του 1993 για την παλαιστινιακή αυτονομία, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς.

«Λέω ότι δεν υπάρχει πλέον Οσλο», είπε χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Κεντρικού Συμβουλίου της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης με θέμα το πως θα αντιδράσει η Παλαιστίνη στην αναγνώριση από τον Ντόναλντ Τραμπ της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ.

«Το Ισραήλ έβαλε τέλος στο Οσλο«, ανέφερε συγκεκριμένα, προσθέτοντας ότι πρέπει να ληφθούν αποφάσεις για το μέλλον κατά τη διάρκεια αυτής της συνεδρίασης, η οποία θα διαρκέσει δύο ημέρες. 

Στη συνέχεια, χαρακτήρισε την ειρηνευτική πρόταση του Ντόναλντ Τραμπ «χαστούκι του αιώνα», τονίζοντας ότι δεν πρόκειται να «αποδεχθούμε το σχέδιο του». 

«Λέμε στον Τραμπ ότι δεν θα αποδεχθούμε το σχέδιό του, το ζήτημα του αιώνα μετατράπηκε σε χαστούκι του αιώνα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αμπάς κατά την έναρξη της συνεδρίασης, η οποία έλαβε χώρα στη Ραμάλα της Δυτικής Οχθης.

Ο Μαχμούντ Αμπάς δήλωσε επίσης ότι το Ισραήλ «έβαλε τέλος» στις συμφωνίες του Οσλο του 1993 για την παλαιστινιακή αυτονομία.

Στις 13 Σεπτεμβρίου 1993, έπειτα από έξι μήνες μυστικών διαπραγματεύσεων στο Οσλο, το Ισραήλ και η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης αναγνωρίσθηκαν αμοιβαία και υπέγραψαν στην Ουάσιγκτον, παρουσία του τότε αμερικανού προέδρου Μπιλ Κλίντον μία «Διακήρυξη Αρχών» για μεταβατική περίοδο πέντε ετών, στο χρονικό διάστημα της οποίας θα δινόταν λύση σε διάφορα ακανθώδη ζητήματα στις σχέσεις των δύο πλευρών. 

Ο Μαχμούντ Αμπας έχει δηλώσει ήδη ότι οι Αμερικανοί δεν είναι πλέον σε θέση να διαδραματίσουν ρόλο μεσολαβητή στην ειρηνευτική διαδικασία μετά τη δήλωση Τραμπ για την Ιερουσαλήμ.

Επικεφαλής της Παλαιστινιακής Αρχής από το 2005, ο Μαχμούντ Αμπάς, 82 ετών, έχει ανακοινώσει ότι δεν θα δεχθεί τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, η επίσκεψη του οποίου είχε αρχικά προγραμματισθεί για τα μέσα Δεκεμβρίου και μετατοπίσθηκε για τις 22 Ιανουαρίου.

Εχει επίσης δηλώσει ότι δεν θα αποδεχθεί «κανένα ειρηνευτικό σχέδιο» που θα προέρχεται από την Ουάσινγκτον, τονίζοντας ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες αποκλείσθηκαν μόνες τους». 

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή